• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sok
Kko se pravi sok, foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

Ovako se zapravo pravi „svež sok”: Ako ste mislili da pijete nešto prirodno, prevarili ste se

CityMagazine
06.03.2025. 2 min Gourmet

Verovatno ste i vi u prodavnici naišli na etiketu “svež” voćni sok, ali da li ste se ikada zapitali šta zapravo sadrži ta bočica? Nažalost, mnogi takozvani „sveži sokovi“ puni su konzervansa, viška šećera, hemikalija i veštačkih boja, dok su upakovani kao „zdravlje u bočici“, piše Aktivni.si.

Ovi sokovi, iako slatkog ukusa, mogu imati negativne posledice po vaše zdravlje. Redovno pijenje takvih napitaka može povećati nivo lošeg holesterola, povećati rizik od dijabetesa i uzrokovati neželjeno debljanje zbog skrivenih šećera i aditiva. Dakle, iako se nazivaju zdravim, ovi sokovi definitivno nisu najbolji izbor.

S druge strane, konzumacija svežeg sezonskog voća je prava stvar. Prirodno voće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji jačaju imuni sistem, poboljšavaju zdravlje kože i pružaju energiju. Ništa nije bolje od prirodnog! Zato izbegavajte veštačke sokove i uživajte u pravom voću.

View this post on Instagram

A post shared by Shakil Ahmed (@shakilwellnesscoach)

Koji su to štetni sastojci u industrijskim sokovima?

Dodati šećeri (saharoza, fruktoza, glukozni sirup): Povećavaju rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Veštački zaslađivači (aspartam, sukraloza, acesulfam K): Mogu izazvati probleme sa varenjem, glavobolje i poremetiti metabolizam.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS): Povezan je s većim rizikom od masne jetre i metaboličkog sindroma.
Konzervansi (natrijum benzoat, kalijum sorbat): Mogu izazvati alergije i pod određenim uslovima formirati štetna jedinjenja.
Veštačke boje (tartrazin, azorubin): Mogu izazvati alergije i hiperaktivnost kod dece.
Kiseline (limunska, fosforna kiselina): Oštećuju zubnu gleđ i povećavaju kiselost tela.
Emulgatori i stabilizatori (karagenan, arapska guma): Mogu izazvati probavne smetnje i zapaljenske procese.
Arome (veštačke ili “prirodne”): Često sadrže sintetičke hemikalije koje negativno utiču na telo.
Pesticidi: Voće uzgajano konvencionalno može sadržavati tragove pesticida, koji su toksični ili hormonski disruptori.

Ako želite zdraviju alternativu, najbolje je da pijete sveže ceđene sokove ili sokove bez dodatih šećera i veštačkih aditiva. Čuvajte svoje zdravlje i birajte prirodne opcije!

Oznake:

sok

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

sočivo
Prethodni

Sočivo, recept za ukusnu čorbu

Zbog ovog deserta ljudi u Jugoslaviji su odlazili u restorane: Sada mi imamo recept i toliko je jednostavan da svima sigurno uspeva
Sledeći

Zbog ovog deserta ljudi u Jugoslaviji su odlazili u restorane: Sada mi imamo recept i toliko je jednostavan da svima sigurno uspeva

Sledeći
Zbog ovog deserta ljudi u Jugoslaviji su odlazili u restorane: Sada mi imamo recept i toliko je jednostavan da svima sigurno uspeva
08.03.2025.

Zbog ovog deserta ljudi u Jugoslaviji su odlazili u restorane: Sada mi imamo recept i toliko je jednostavan da svima sigurno uspeva

Prethodni
06.03.2025.

Sočivo, recept za ukusnu čorbu

sočivo

2 Comments

  1. Predrag m. kaže:
    07.03.2025. u 14:19

    Pa šta radi vlada i njena nadležna ministarstba. Očigledno je da i ovde korupcija igra glavnu ulogu a da gradjanj plaćaju ceh.

    Odgovori
  2. Zzz kaže:
    08.03.2025. u 14:28

    Prirodni sokovi se prave od iscedjenog svežeg voća i traju 2-3 dana u frižideru. Sve ostalo zahteva konzervanse.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

marčelo
„Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
CityMagazine
žikina dinastija
Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
CityMagazine
eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖