• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sočivo
Sočivo, foto: Radko Voleman / Ifood SM / Profimedia

Sočivo, recept za ukusnu čorbu

CityMagazine
06.03.2025. 2 min Recepti

Sočivo je savršena namirnica ako želite da unesete mnogo hranljivih materija. Priprema se lako, a čorbu možete da jedete dva dana.

Evo jednostavnog recepta za sočivo, zdravo i ukusno jelo:

Sastojci:

  • 300 g sočiva (možete koristiti crveno ili zeleno, po želji)
  • 1 crni luk, iseckan
  • 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 1 krompir, iseckan (opcionalno)
  • 1 veza peršuna, iseckana
  • 2-3 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica kvasca u prahu (ako volite dodati malo kvasca za ukus)
  • So i biber, po ukusu
  • 1 kašičica kurkume (opcionalno, za boju i ukus)
  • 1 kašičica dimljene paprike (opcionalno, za bogatiji ukus)
  • 1,5 litra povrtnog bujona ili vode
  • Limun (za serviranje)

Uputstvo:

  1. Priprema sočiva: Ako koristite suvo sočivo, prvo ga dobro operite i potopite u vodu 6-8 sati pre pripreme. Ako koristite već kuvano, možete preskočiti ovaj korak.
  2. Priprema povrća: U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno iseckani crni luk dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i propržite još minut.
  3. Dodajte povrće: U šerpu stavite šargarepu, krompir i peršun, pa sve dobro promešajte. Dodajte kurkumu i dimljenu papriku, ako ih koristite, i propržite još nekoliko minuta.
  4. Dodajte sočivo i tečnost: Dodajte prethodno oprano i potopljeno sočivo, pa sve prelijte povrtnim bujonom ili vodom. Dodajte so i biber po ukusu, i sve dobro promešajte.
  5. Kuvanje: Pokrijte šerpu i kuvajte na srednje niskoj temperaturi oko 40-45 minuta, dok sočivo ne omekša. Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još vode.
  6. Finalni koraci: Kada je sočivo skuvano, proverite ukus i, ako je potrebno, dodajte još soli, bibera ili začina. Po želji, možete dodati još malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
  7. Serviranje: Poslužite toplo, sa svežim limunom sa strane za dodatnu svežinu. Sočivo je odlično i kao glavno jelo, ali može se servirati i kao prilog uz meso ili salatu.

Oznake:

sočivo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

student
Prethodni

Fotografija sa studentskog marša ka Nišu nas je podsetila na staro srpsko jelo iz vremena Prvog svetskog rata: Da li znate šta je to “hleb koji peva”

sok
Sledeći

Ovako se zapravo pravi „svež sok”: Ako ste mislili da pijete nešto prirodno, prevarili ste se

Sledeći
sok
06.03.2025.

Ovako se zapravo pravi „svež sok”: Ako ste mislili da pijete nešto prirodno, prevarili ste se

Prethodni
03.03.2025.

Fotografija sa studentskog marša ka Nišu nas je podsetila na staro srpsko jelo iz vremena Prvog svetskog rata: Da li znate šta je to “hleb koji peva”

student

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije, konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖