• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sočivo
Foto: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

CityMagazine
05.11.2024. 2 min Recepti

Sočivo je vrlo zdrava, hranljiva i ukusna mahunarka koja se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Najčešće se koriste crveno, zeleno ili smeđe sočivo, od kojih se mogu praviti razna jela kao što su: variva, potaži, čorbe, pirei, salate, vegetarijanski burgeri i slično.

Ova namirnica vrlo je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima (poput folne kiseline) i mineralima (kao što su gvožđe i cink), pa se često koristi kao izvor proteina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, a za razliku od drugih mahunarki, brzo se kuva, zahvaljujući čemu možete brzo napraviti vrlo ukusan i nutritivno bogat i kvalitetan obrok.

Stoga u nastavku delimo sa vama odličan univerzalan recept za sočivo, koji lako možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem povrća i začina po želji:

Sočivo

Sastojci:

  • 250 g sočiva (crvenog ili zelenog)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir (opciono)
  • 1-2 paradajza (ili 2 kašike paradajz pirea)
  • 1-2 lovorova lista
  • 1 kašičica mlevenog kumin (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • 3-4 kašike ulja
  • Voda ili povrtni bujon
Sočivo - recept za preukusno zdravo varivo bez mesa
Foto: Shutterstock/Anggalih Prasetya

Priprema:

  1. Ako koristite crveno sočivo, nije potrebno da ga prethodno potapate u vodu, a ako je reč o zelenom, možete ga potopiti na 1-2 sata, a zatim dobro isprati.
  2. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  3. Zatim dodajte seckane šargarepe i krompir, pa pržite još nekoliko minuta.
  4. Kada povrće omekša, dodajte seckani paradajz (ili paradajz pire) i pržite još nekoliko minuta.
  5. U šerpu dodajte sočivo, lovorov list, kumin (ako koristite), so i biber, pa prelijte dovoljnom količinom vode ili povrtnog bujona (oko 1 litar).
  6. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša, oko 20-30 minuta, povremeno mešajući i dolivajući vode ili bujona po potrebi.
  7. Kada je kuvano, skinite sa vatre i dodajte sitno seckani beli luk. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
  8. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom i preliveno maslinovim uljem po želji. Prijatno!

Oznake:

povrćesočivovarivo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

papanaši
Prethodni

Papanaši – recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom

pileća džigerica
Sledeći

Pileća džigerica – predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan

Sledeći
pileća džigerica
05.11.2024.

Pileća džigerica – predlog za brz, ukusan i hranljiv obrok za svaki dan

Prethodni
04.11.2024.

Papanaši – recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom

papanaši

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    CityMagazine
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Aleksandra Držaić
    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Promo

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖