• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
papanaši
Foto: Shutterstock/Quayzin

Papanaši – recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom

CityMagazine
04.11.2024. 2 min Recepti

Papanaši su tradicionalno rumunsko slatko pecivo primamljivog izgleda i još lepšeg ukusa. U pitanju su krofnice sa poklopcem koje se prže u dubokom ulju, a zatim bogato prelivaju slatkom pavlakom i džemom od crvenog ili nekog bobičastog voća.

HrskavI spolja, a lagani vazdušasti iznutra, te aromatizovani vanilom i rumom i posluženi uz savršenu kiselkasto-osvežavajuću kombinaciji preliva predastvalju pravi raj za nepca koji morate probati! Detaljan recept pogledajte u nastavku:

Papanaši

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g rikota ili mladog kravljeg sira
  • 300 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 30 g vanilin šećera
  • malo ekstrakta ruma
  • prstohvat soli
  • Ulje za prženje

Za preliv:

  • umućena slatka pavlaka
  • slatko ili džem od malina, kupina, višanja ili nekog bobičastog voća
Papanaši - recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom
Foto: Shutterstock/Sebastian Liciu

Priprema:

  1. Za početak, dobro ocedite sir od viška tečnosti, pa ga izgnječite viljuškom.
  2. Dodajte mu jaja, a zatim i sve suve sastojke i rum, pa sve fino pomešajte viljuškom.
  3. Krenite da mesite testo, pa polako dodajte brašno po potrebi, ali ne previše kako bi krofnice bile vazdušaste i meke.
  4. Gotovo testo ostavite da odstoji 10ak minuta.
  5. Nakon toga krenite da od testa pravite papanaše, tako što ćete kidati veće kuglice (oko 100 g) za krofnice i malo manje kuglice (oko 40 g) za poklopce.
  6. Prilkom pravljenja papanaša trudite se da krofnice budu približno iste veličine i lepog okruglog oblika, dok poklopci treba da budu poput malih loptica.
  7. Oblikovano testo polako, ravnomerno i pažljivo pržite u dubokom ulju, oko 10-15 minuta, vodeći računa da papanaši ne zagore i ne slepe se.
  8. Pržene krofnice i poklopce stavite na papirni ubrus ili salvetu kako bi se ocedio višak ulja, a zatim pređite na dekoraciju.
  9. Krofnice prelijte čvrsto umućenom slatkom pavlakom i pripremljenim džemom ili slatkim i odozgo stavite kuglicu kao poklopac, a po želji prelijte u nju. Servirajte toplo i uživajte u svojim slasnim i hrskavim papanašima! Prijatno!

 

Oznake:

papanaširumunske krofnesirslatka pavlakašumsko voće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji
Prethodni

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji

sočivo
Sledeći

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

Sledeći
sočivo
05.11.2024.

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

Prethodni
02.11.2024.

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖