• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pijačni rituali u Špajzu Salaša 137

Pijačni rituali u Špajzu Salaša 137

Ivana Munišić Jovanović
24.11.2020. 3 min Gourmet

Ovaj maleni živopisni lokal s prepoznatljivom baštom s pogledom na Trg republike i kod nas razbuđuje koncept da je pijaca više od pijace. To nije samo mesto gde ćete kupiti zdrave namirnice za nedeljni ručak, već je tačka na kojoj grad najživlje pulsira i na kojoj ćete sresti poznanike, porazgovarati, popiti kafu i uhvatiti zalet za dan pred vama. A ovo mesto je i salaš u malom. Njegovi vlasnici već su dokazani ugostitelji Salaša 137 na Čeneju koji bezmalo 20 godina predstavlja važnu turističku tačku Vojvodine.

„Ideja Špajza je pre svega bila da bude lokalna propaganda, kao vid bilborda za ono što radimo na Čeneju. Želeli smo da izbliza pojasnimo sugrađanima da imaju u blizini malu oazu za beg. Igrom slučaja smo pre pet godina uskočili baš na pijacu u centru, i kako se svuda u svetu na pijacama ogleda duh grada, i naša misija je bila ista. Ponudili smo toplinu salašarskog ambijenta s domaćom hranom i pićima, što bi gosti rekli kao kod naših baka. Ipak, napravili smo i jedan urbani zaokret – bez kariranih stolnjaka i bez tambure”, kaže Ninoslava Samardžija.

Ninoslava je vlasnica, upečatljiva ne samo po držanju, blistavoj vatrenoj kosi i srdačnom domaćinskom stavu, već i po tome što za ceo kvart spremi doručak! Naime, Špajzov samoposlužujući doručak počeo je da živi pre četiri godine s idejom da ponudi lokalne proizvode i čuva stare recepte od zaborava, ali uvek iznova i iznova raduje goste.

Pijačni rituali u Špajzu Salaša 137

„Vrlo brzo je naš doručak postao popularan, verovatno zbog njegove obimnosti, a nadam se i kvaliteta. Spremamo ga vikendom od 9 do 13 časova i jedino čime ste kao gosti ograničeni jeste to vreme. Naplaćuje se po osobi i košta 500 dinara. A šta sve spremimo za doručak gotovo je nemoguće nabrojati. Najbolje da probate! Veseli nas to ushićenje, cika, raširene oči od oduševljenja kad gosti stanu ispred dugačkog šanka na koji na novinama serviramo hranu”, pojašnjava Nina.

Špajz Salaša 137 koncipiran je na plasmanu domaće hrane i proizvoda, a osim vikendom, restoranske usluge nudi i radnim danima.

„Nudimo gulaš s makaronama, svinjski vrat u luku, punjene paprike, piletinu u peršunu, sarmice u zelju, grašak s mesom i knedlicama, ćuretinu s mlincima, zapečenu kolenicu s krompirima, sarme, podvarak, juneći rep, gulaš od pileće džigerice, pohovan mozak… Dug je niz jela koje spremamo kao dnevna jela, a koja su apsolutni razlog obaveznog svraćanja mnogih. Takođe, slatkiši poput šnenokli, krempite, bundevare, zapečenih jabuka s vanila-kremom i jafa kolača razlog su favorizovanja Špajza kao mesta susreta”, priča nam domaćica Ninoslava.

Pijačni rituali u Špajzu Salaša 137

Ambijent krase police s domaćim slatkim, pekmezima, ajvarom, ratlucima, prirodnim sokovima, domaćom kafom, bombonjerama, rakijom, likerima… Po njima je zapravo lokal i dobio ime Špajz. To su proizvodi koje možete kupiti sebi ili dragim osobama i tako direktno učestvovati u širenju domaće kulture i nasleđa na koju je Špajz i te kako ponosan. Osim polica koje bude čula i vida i ukusa, mnogo je zanimljivih detalja u ovom prostoru čak i na plafonu koji je od knjiga…

„Prepustili smo se prostoru da nas vodi i sami smo stvorili takav ambijent u nekoliko dana i noći provedenih ovde pre pet godina. Zelena ekonomija nas osvešćuje da moramo da čuvamo okolinu i gledamo da iskorišćujemo postojeće resurse, pa sam pri spontanom otvaranju lokala zamolila prijateljice da ne donose cveće već neki stari ukrasni tanjir. Otud zidovi s tanjirima. Ta priča se proširila i ljudi rado donose svoje starine kojima žele da produže život.”

Oznake:

domaći proizvodidoručaklokalinovi sadpijaca

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Tvoj Plazma ritual – sve stane u jednu reč
Prethodni

Tvoj Plazma ritual – sve stane u jednu reč

Perfektne paste
Sledeći

Perfektne paste

Sledeći
Perfektne paste
25.11.2020.

Perfektne paste

Prethodni
24.11.2020.

Tvoj Plazma ritual – sve stane u jednu reč

Tvoj Plazma ritual – sve stane u jednu reč

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖