Prisećamo se „sirotinjskih” jela koja su bila na svakoj trpezi u bivšoj Jugoslaviji
Malo stariji čitaoci sećaju su starinskih jela koja su se spremala u Jugoslaviji. Epitet sirotinjski dobili su jer za pripremu nije potrebno puno namirnica, što je odgovaralo u slučaju udaljenosti do najbliže prodavnice ili skromnog budžeta. Međutim, to što su jeftina, ne znači i da su neukusna. Naprotiv, jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije bogatog su ukusa.
Slatki kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.
Restovan krompir
Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.
Hleb premazan mašću i mlevenom paprikom
Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sećaju ove užine sa radošću, dok je decu danas ona nezamisliva.
Krompir u ljusci
Ništa jednstavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele letnje dane.
Hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.
Pasulj
Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika i luk.
Tost hleb
Ako želite da izbegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.
Čorbast krompir
U propržen luk doda se krompir isečen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, i jelo je spremno za služenje.
Bajat hleb sa šećerom i mlekom
Hleb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva.
Peciva od lisnatog testa
Za pripremu vam nije potrebno veliko umeće, a ni previše sastojaka.
Izvor: net.hr