• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Vodič za savršen roštilj: 5 zlatnih pravila uz koje ćete postati majstor zanata
Roštiljanje foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

Vodič za savršen roštilj: 5 zlatnih pravila uz koje ćete postati majstor zanata

CityMagazine
01.06.2025. 2 min Gourmet

Zanat roštiljdžije i ne razlikuje se mnogo od drugih. Pravi alat, malo vremena za učenje i temeljno pripremljeno meso sasvim su dovoljni da postanete majstor roštilja.

Kada ste skupili sve alate i prethodno kupili meso, možda bi vam značilo da čujete nekoliko saveta koji će, kako gastro.24sata.hr piše, od vas napraviti profesionalca.

Začinite svoj roštilj

Začin u ovom slučaju nema veze sa ukusom hrane, već sa pripremom rešetke za roštilj. Suncokretovo ulje ravnomerno nanesite na rešetke, dok su one još hladne, zatim držite srednje jaku vatru oko 15 minuta, dok ulje ne izgori ili ne počne da se dimi.

Ulje će sprečiti stvaranje rđe na vašem roštilju, međutim važno je i čišćenje roštilja četkom kako biste uklonili ostatke i obezbedili sebi bezbednu i dobru pripremu mesa i sledećeg puta.

Osigurajte se od požara

Ne dozvolite da se vaše popodnevno roštiljanje sa prijateljima pretvori u neprijatnu vest povodom požara. Važno je da, bilo da roštiljate zatvorenom ili otvorenom prostoru, uvek imate aparat za gašenje požara u blizini.

Takođe, obratite pažnju na to da u prostoru oko roštilja nema zapaljivih predmeta. Takođe, ne zaboravite da redovno proveravate pleh gde se skuplja mast sa roštilja tokom pečenja. Poželjno bi bilo da pun pleh sa mesom odmah odnesete na sto kako biste izbegli neprijatan susret masnoće i otvorenog plamena.

Pripremite hranu pre pečenja na roštilju

Kada je vaš roštilj spreman za upotrebu, vreme je da se bacite na meso. Pazite da pripremu hrane ne ostavljate za poslednji trenutak, već pripremite meso i povrće pre dolaska gostiju. Predlažemo da prvo isečete povrće, ali ako ga i niste na vreme pripremili, možete se osloniti na prodavnicu i konzervisano povrće.

Pokrenite roštilj na pravi način

Ako imate roštilj na ćumur, morate biti spremni na to da će mu biti potrebno više vremena za zagrevanje od roštilja na gas. Osim toga, kod ovog tipa roštilja važno je da se sav pepeo od prethodne upotrebe baci. Zatim otvorite sve otvore za ventilaciju na dnu roštilja kako biste omogućili maksimalan protok vazduha da proširi plamen.

Međutim, gasni roštilj je sasvim druga priča, pa će vam za zagrevanje biti potrebno svega 10 minuta. Takođe, plinski roštilj mora biti zatvoren poklopcem.

Neizostavni sosovi za roštilj

Sos na samom kraju pečenja mesa predstavlja najveći faktor ukusa. Kod ajvara nema greške, jer blagi ukus i ujednačena kremasta tekstura čine ga pravim izborom za svako nepce.

Ukoliko je u pitanju sočan hamburger, teško ga je zamisliti bez kečapa i majoneza, ljutog sosa ili caciki preliva.

Oznake:

roštiljsaveti

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Haluške
Prethodni

Haluške, recept za knedlice od krompire koje idu uz svako jelo

burger
Sledeći

Ovo je novi svetski trend u kom burgere jedete bez griže savesti i sa manje kalorija: Vrlo lako ih možete spremiti kod kuće

Sledeći
burger
03.06.2025.

Ovo je novi svetski trend u kom burgere jedete bez griže savesti i sa manje kalorija: Vrlo lako ih možete spremiti kod kuće

Prethodni
29.05.2025.

Haluške, recept za knedlice od krompire koje idu uz svako jelo

Haluške

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖