Haluške, recept za knedlice od krompire koje idu uz svako jelo
Haluške su tradicionalno jelo koje potiče iz Slovačke, ali je rasprostranjeno i u Češkoj, Ukrajini, Poljskoj i delovima Balkana.
Šta su tačno haluške?
Haluške su knedlice ili testenina napravljene od testa koje obično sadrži:
rendani sirov krompir
brašno
so
ponekad i jaje
Testo se renda (često pomoću specijalne rende-rešetke ili na najkrupnije rende) direktno u ključalu vodu. Kuvaju se kratko dok ne isplivaju na površinu, zatim se služe sa raznim dodacima.
Služe se uz sir, kajmak, prženo meso ili prženu slaninu.
Haluške, recept
Sastojci:
500 g krompira (sirovog)200–250 g glatkog brašna1 jaje (opciono, za vezivanje testa)1 kašičica solivoda za kuvanje
Za serviranje (po želji):
150 g ovčijeg sira (ili punomasnog feta sira / kajmaka)100 g slanine ili čvaraka, prženi do hrskavostikašika kisele pavlake
Priprema:
Narendati sirov krompir na sitno rende (kao za krompir za pljeskavice).
Iscediti višak tečnosti, ali ne sasvim — testo treba da ostane lepljivo.
Dodati so, brašno, i jaje (ako koristiš) pa sve sjediniti u gusto, lepljivo testo. Ne treba da bude čvrsto kao za knedle.
U velikom loncu prokuvati vodu sa malo soli.
Kašikom ili pomoću daske/rende za noklice, spuštati komadiće testa u ključalu vodu.
Kada haluške isplivaju na površinu, kuvati još 1–2 minuta, pa ih vaditi rešetkastom kašikom.
Ocediti, pa odmah preliti prženom slaninom i sirom. Po želji dodati i kašiku kisele pavlake.
No Comment! Be the first one.