Može li nedeljni ručak da postane svetski delikates? Šefovi kažu – i te kako
Novi gastro festival i takmičenje u inoviranju tradicionalnih jela „Challenge Rekonstrukcija“, u kom učestvuju najbolji regionalni kuvari, biće održan 17. maja u prostoru Mokrin House u Mokrinu.
Ovo je drugi kuvarski okršaj u kom „šefovi“ iz celog regiona rekonstruišu recepte za jela na kojima smo svi odrasli. U januaru ove godine takmičili su se u rekonstrukciji sarme, a sada je u toku nadmetanje za novu verziju rinflajša, dobro poznatog vojvođanskog specijaliteta koji zovemo i „supe mesa i sosa“.
„Dobili smo 17 izvanrednih recepata za rinflajš a na takmičenje su se prijavili vrsni domaći chefovi. Recepti su ultra moderni, koriste se sve vrste mesa i povrća, tehnike pripreme se kreću od molekularne kuhinje do spremanja u svojoj kuhinji, uz najjednostavnije alate. Osnova se ne menja, tu su kuvano meso i povrće iz supe i razni sosevi“, kaže Srđan Jerinkić, pokretač ovog festivala.
Ima svega: kuvanog goveđeg jezika, sosa od višanja, „sladoleda“ od paškaata iz supe, krekera od šargarepe, tu su juneća rebra u kombinaciji sa algama, pa „rinflioli“ kao italijanska verzija rinflajša, juneći repovi u kelju, čips od peršuna, pihtija od junećeg srca.
„Rinflajš je sinonim za nedeljni ručak i vezujemo ga samo za ručak kod kuće. Međutim, to je lokalni specijalitet koji može da obogati gastro ponudu zemlje a, ako govorimo o modernizovanim receptima za rinflajš, to mogu da budu delikatesi koji konkurentni na svetskoj sceni“, uveren je Jerinkić.
U Mokrinu, na sam dan događaja, 17. maja stručni žiri će od četvoro finalista odabrati pobednika i proglasiti najbolji recept za rekonstruisani rinflajš. Osim takmičenja, biće održana dva stručna panela i biće izloženi proizvodi lokalnih malih proizvođača.
„Challenge Rekonstrukcija“ je prvo i jedino takmičenje kuvara koje u fokusu ima inovaciju tradicionalnih jela. Cilj okupljenih oko ove ideje nije samo da sačuvaju tradicionalna jela već da ih, potpuno inovirana i pripremljena u super modernoj tehnologiji, ponovo ponude i nama i svetu.
No Comment! Be the first one.