Slatkiši inspirisani Rubikovom kockom
Pravljenje hrane je umetnost, a ko bi to bolje znao od francuskih poslastičara poznatih po ekstravagantnim i preukusnim kreacijama… Sedrik Grole, koji radi u restoranu Le Dali u luksuznom pariskom hotelu Le Meurice, bavi se baš takvim esktravagancama.
On je poznat po raznim zanimljivim slatkišima i pecivima koja su često inspirisana cvećem i voćem, ali često eksperimentiše na raznorazne načine. Jedna od varijacija na temu je slatkiš inspirisan Rubikovom kockom, koji u stvari predstavlja 27 pojedinačnih slatkiša poređanih u tri nivoa od po 9 komada tako da nalikuju ovoj čuvenoj mozgalici.
Ovi slatkiši ne samo da izgledaju ekstravagantno, već imaju i zanimljive kombinacije ukusa. Između ostalih, tu su kajsija i ruzmarin, kao i trešnja i estragon. Gospodin Grole odrekao se palete boja tipične za Rubikovu kocku i odabrao neke zanimljive kombinacije. Ima onih sjajnih, nekih sa slojevima dekoracije, a jedna kocka cela je sastavljena od kockica jarko zlatne boje.
Ova svojevrsna kocka od slatkiša nije pravljena tako da predstavlja zagonetku za rešavanje i mozganje, već kao prelepi desert. Jedina zagonetka je kako odoleti i ne pojesti sve odjednom, kako bi čarolija što duže trajala…
Izvor: My Modern Met
Fotografije: Cedric Grolet