• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela
Foto: Simonida Djordjevic / Alamy / Profimedia

Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela

CityMagazine
06.09.2025. 2 min Gourmet

Na Instagram stranici Taste Atlasa objavljen je video u kojem je gibanicu predstavljen kao srpski kulinarski specijalitet – i odmah su stigli komentari sa svih strana: „To nije gibanica!“

U opisu videa piše: „Iako se gibanica često priprema u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, najčešće se povezuje sa Srbijom. Radi se o tradicionalnom jelu nalik piti, koje spaja tanko testo sa kremastom mešavinom sira i jaja. Gibanica može biti i slatka i slana, zavisno od regiona i ukusa. U Srbiji se obično servira uz jogurt, idealna je za doručak ili zasitnu užinu, a često se pojavljuje i na svečanim trpezama kao hladno predjelo.“

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Reakcije su stigle gotovo odmah – besni ljubitelji gibanice iz čitavog regiona uključili su se u raspravu koja je ubrzo prerasla u pravi „burek sa sirom debate“.

„Gibanica se ne pravi ovako, kore se slažu ili se pravi gužvara“, objasnila je jedna korisnica;

„Ovo nije gibanica, ovo je sarajevska pita (ukusnija od te dve, ako mene pitate)“, nadovezala se druga.

Ipak, glavna rasprava povela se oko nadeva – nakon što je treća konstatovala da joj „ovo izgleda kao burek, tradicionalna gibanica je slatka sa punjenjem od jabuka i maka“.

Nikad niste čuli za slatku gibanicu? Pa, izgleda da je mnogima u Srbiji to nezamislivo, pod gibanicom se podrazumeva isključivo ona sa sirom i jajima.

I u većem delu Balkana, gibanica se „vodi“ kao slana pita, međutim, ispostavlja se da je u nekim krajevima to naziv za slatku pitu.

„Postoji međimurska gibanica u Hrvatskoj i prekmurska u Sloveniji. Takođe, svaka štrudla s kvascem ovde može da se zove gibanica. Ono što vi zovete gibanica u Srbiji, u Hrvatskoj bi bilo „pita gužvara“, jer je gibanica ovde slatko jelo“.

Međimurska gibanica je tradicionalni dezert hrvatske kuhinje, a sastoji se od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak 4 vrste nadeva: od oraha, sira, maka i jabuka. Slična je i prekmurska, koja takođe uz kore ima 4 fila – smetana (slatka pavlaka), rendane jabuke, mleveni orasi i mak.

Oznake:

gibanica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama
Prethodni

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice
Sledeći

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

Sledeći
Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice
06.09.2025.

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

Prethodni
05.09.2025.

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama

6 Comments

  1. Krsta kaže:
    06.09.2025. u 10:06

    Kude nas u Moravu, “gi” ga nema, ovde se vika “banica”.

    Odgovori
  2. Otac kaže:
    06.09.2025. u 10:18

    Gibanica je ARAPSKO jelo i potiče od arapske reči “gibn” što znači sir i došla je fo nas preko Turaka. Živeo sam godinama tamo i video! Naš najpoznatiji etnolog tvrdi isto.

    Odgovori
  3. VM kaže:
    06.09.2025. u 11:12

    Međimurska gibanica s tikvama i makom.Majka mi je poreklom iz Međimurja i puno puta je bila odlična.

    Odgovori
  4. ☮️ kaže:
    06.09.2025. u 19:17

    Dok se “svađamo” oko gibanice, ima nade za sve nas i neka tako ostane zauvek, da nam to bude jedini razdor.

    Odgovori
  5. Anonimni kaže:
    07.09.2025. u 21:42

    Svađa oko jela, je potpuno bez smisla.
    A i zna se, da je Gibanica Slovenska

    Odgovori
  6. Gara kaže:
    07.09.2025. u 21:43

    Svađa oko hrane, je potpuno bez smisla.
    A i zna se, da je Gibanica Slovenska.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Rade
Da li prepoznajete dečka u crvenoj majici?
CityMagazine
serije
Ovo je lista najboljih serija 2025. godine čoveka koji ne gleda više serije: Da li ste i vi voleli ova ostvarenja?
CityMagazine
STRANGER THINGS
Stranger Things pred finale otkriva da Upside Down nije ono što mislimo: Upozorenje, tekst sadrži spojlere
CityMagazine
vruć vetar
“Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
CityMagazine
"Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
“Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖