“Uznemirujuć” razlog zbog kog je pomfrit iz Meka ukusniji od ostalih: Jedan tajni sastojak pravi veliku razliku
Svako ko je probao pomfrit iz Meka složiće se da je njegov ukus značajno drugačiji i “sočniji” od ostalih iz fast fud ponude. To nije slučajno, a jedan “tajni sastojak” je glavni krivac i neće vam biti svejedno kad čujete o čemu se radi.
Popularni tiktoker Džordan Hovlet, koji tvrdi da zna Mekdonaldsove najsočnije “tajne”, izneo je pre nekog vremena šokantnu tvrdnju.
@jordan_the_stallion8 #stitch with @youraveragetechbro #fypシ ♬ original sound – Jordan_The_Stallion8
Naime, kako tvrdi, Mekdonaldsov “svetski poznati pomfrit” je daleko od vegetarijanskog.
Ukazujući na “prirodnu aromu govedine2 navedenu kao sastojak na onlajn američkom jelovniku kompanije, tiktoker je rekao da zna “zašto Mekov krompirić ima drugačiji ukus od svih ostalih”.
“To je zato što Mekdonalds kuva svoje pržene krompiriće s aromom govedine pomešanom sa njihovim biljnim uljem“, objašnjava kreator sadržaja iz San Dijega u video-snimku na TikToku koji je imao skoro 10 miliona pregleda.
“Zbog toga je pomfrit tako dobar, ali to je verovatno loša vest za vegetarijance”, rekao je.
“Shvatio sam da su to informacije koje bi ljudi sa problemima sa ishranom morali znati”, rekao je on za Njujork post.
“Sadrže li meso ili ne, to ne menja moj stav o Mekdonaldsovim krompirićima. Još uvek uživam u njima”, naglasio je Hovlet, poznat i po svom nadimku Jordan the Stallion, te je naveo i da mu iz Mekdonaldsa zbog otkrića ove tajne i prete.
Poznati lanac brze hrane reagovao je pak na svojim veb-stranicama, gde su pojasnili da njihovi dobavljači delimično prže rezane krompire te koriste mešavinu ulja koja sadrži aromu govedine.
“Takođe, prirodni ukus govedine sadrži hidrolizovanu pšenicu i hidrolizovano mleko kao početne sastojke”, navodi kompanija na svojoj stranici.
Takođe, portal Eater je još 2015. godine izvestio da prirodna aroma govedine uopšte nije nužno od govedine.
“Davno je prehrambena industrija pogledala cenu govedine i rekla: Ovo je preskupo”, pisao je pre osam godina Eater.
Tada je stručnjak pojasnio da se “prirodna aroma govedine proizvodi od aminokiselina, nekih uobičajenih šećera, limunske kiseline i nekih aditiva za vlagu. Kad se zagreje, imamo ukus mesa koji zapravo može biti vegetarijanski.
Odakle goveđa mast u pomfritu?
Tajni sastojak je zapravo dodat slučajno, a sve je počelo 1950-ih godina kada je kompanija koja lancu restorana dobavlja ulje umesto čistog ulja Mekdonaldsu isporučila mešavinu ulja i goveđe masti, navodi američki National Public Radio.
Vremenom su Mekdonalds i drugi restorani brze hrane učinili goveđu mast delom svojih prepoznatljivih ukusa pržene hrane. Ali 1980-ih, restorani brze hrane su izbacili taj sastojak kada su zagovornici zdravlja kritikovali koliko “loših” zasićenih masti dodaje.
Mekdonlads je želeo da zadržati svoj prepoznatljivi goveđi ukus, ali bez same goveđe masti, pa je došao do rešenja. Sada lanac brze hrane dodaje “prirodnu aromu govedine” svom biljnom ulju kako bi pomfritu dao “mesnati ukus”.