• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zašto se u svakoj kući u Srbiji za Božić jede baš svinjetina? Razlog je genijalan i potiče iz turskih vremena
Foto: Shutterstock / Jovica Varga

Zašto se u svakoj kući u Srbiji za Božić jede baš svinjetina? Razlog je genijalan i potiče iz turskih vremena

CityMagazine
07.01.2024. 2 min Gourmet

Dobar deo Srba će vam reći da je za njih “dok ne probaju lava, svinja kraljica životinja”. Ovo naročito važi za vreme oko nove godine i Božića jer se za ove praznike trpeza ne može zamisliti bez svinjskog pečenja. O tome, kako je došlo do ovoga, zapravo postoji veoma zanimljiva priča.

Od 15. veka pa sve do ponovnog sticanja nezavisnosti u 19. veku, Srbi su živeli pod turskom upravom. U ovom periodu age i begovi imali su pravo da u bilo kom trenutku ušetaju u kuće srpskog stanovništva i traže hranu za sebe i konje, kao i druge potrepštine, piše Istorijski zabavnik.

U slučaju kada bi domaćin odbio neki zahtev, Turci bi se svetili celoj porodici, a neki od slučajeva strašnog zuluma zapamćeni su do danas.

Upravo u ovo vreme, priča kaže, rodio se i običaj da Srbi za Božić jedu svinjsko pečenje.

– Postoji legenda da su Srbi, kako bi ih Turci za ovaj veliki praznik ostavili na miru, počeli da pripremaju svinjetinu i to na ražnju, u dvorištu, ispred kuće, da svi vide i osete. Kako je Turcima bilo zabranjeno da jedu ovo meso, a čak i da uđu u dom gde se svinjetina sprema, morali su da za BožIć zaobiđu srpske domove – kaže istoričar Stanislav Sremčević i dodaje da su Srbi, dok su jeli jagnjetinu za praznike često ostajali bez nje jer bi im je Turci otimali.

Zašto se u svakoj kući u Srbiji za Božić jede baš svinjetina? Razlog je genijalan i potiče iz turskih vremena
Foto: Shutterstock / Milosbeo

Sa svinjskim pečenjem, Srbi su obezbedili da Božić provedu u miru i bez neželjenih gostiju, a vremenom se, prema predanju, običaj proširio i na ostale velike hrišćanske praznike.

– Verovatno je da u pričI ima malo istine jer su Srbi i u drugim slučajevima nalazili načina da “izvdraju” turskim osvajačima. Iako je nju danas nemoguće potkrepiti istorijskim izvorima, svakako je reč o simpatičnoj božIćnoj legendi – zaključuje Sremčević.

Zato kada danas sednete za prazničnu trpezu i na njoj nađete svinjsko pečenje, uz čašicu (ili dve) ispričajte prijateljima i porodici priču o svinjetini, Srbima i Turcima. Sve ćete nasmejati i gozbu nastaviti u dobroj atmosferi.

Ako vam je ova priča bila zanimljiva, još sličnih možete pročitati u novoj knjizi Istorijski zabavnik.

Srećan Božić i Hristos se rodi!

Oznake:

božićpečenjesvinjetina

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus
Prethodni

Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus

Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti
Sledeći

Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti

Sledeći
Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti
07.01.2024.

Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti

Prethodni
06.01.2024.

Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus

Hrskava italijanska porchetta biće zvezda svake božićne trpeze: Imamo recept za laku pripremu i vrhunski ukus

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖