• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tradicionalni božićni obroci širom sveta

Tradicionalni božićni obroci širom sveta

CityMagazine
23.12.2021. 3 min Gourmet

Za mnoge ljude najbolji deo Božića je ukusni obrok koji se tradicionalno služi za ovaj praznik. Rođenje Isusa Hrista slavi se u krugu porodice uz obaveznu gozbu, a šta se nalazi na meniju tokom ovog dana u različitim zemljama sveta, saznaćete u narednim redovima…

Švajcarska

U Švajcarskoj je običaj da za Božić, ali i Novu godinu, porodice i prijatelji uživaju uz lokalnu verziju kineskog vrućeg lonca, gde domaćini i gosti umaču tanko isečene parčiće mesa u začinjeni buljon koji se krčka.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: Joel Bez/Flickr

Bocvana

Obrok koji se za Božić služi u Bocvani je isti kao oni koji se služe za ostale važne datume u ovoj zemlji. Njega čine pržena piletina, pirinač i salata.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: itsbruce/Flickr

Japan

Pržena piletina je takođe tradicionalni božićni obrok u Japanu, pre svega zahvaljujući lancu restorana brze hrane KFC, koji je ’70-ih godina prošlog veka stigao u ovu zemlju. Od tada pa do danas, ovaj lanac restorana u svojoj promociji koristi božićnu ikonografiju.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Izvor: Instagram (@kfc_japan)

Švedska

Šveđani za Božić uživaju u kombinaciji hladnih i toplih jela. Na njihovoj trpezi najčešće se nalaze različite vrste šunki, svinjska rebarca, ovčetina, ćufte, kuvani kupus, prokelj, brusnice, krompir i ljute kobasice.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: Kim Ahlström/Flickr

Novi Zeland

Božić na Novom Zelandu pada leti, zbog čega stanovnici ove države obavezno pripremaju roštilj da proslave Hristovo rođenje. Nakon roštilja, oni uglavnom biraju da se zaslade uz Pavlova tortu.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: William Brawley/Flickr

Velika Britanija

Britanci za Božić peku pile, ćurku ili gusku, koje služe uz šargarepu, prokelj, krompir ili neko drugo povrće. Svoje mesto na trpezi ponekad pronađu i kobasice, a sve je obavezno preliveno sočnim grejvi sosom.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: Peter O’Connor/Flickr

Grčka

U Grčkoj je običaj da se za Božić služi tzv. Hristov hleb, koji u svom sastavu ima suvo grožđe, kajsije, orahe, kardamom i karanfilić, a često se preko njega stavi i glazura od meda.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: Jim Jenkins/Flickr

Jermenija

Hrišćani u Jermeniji slave Božić uz gapamu, pečenu bundevu punjenu pirinčom, suvim grožđem i orasima.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Izvor: Wirestock/Depositphotos

Portoriko

Portorikanci, kao i drugi stanovnici Latinske Amerike, a i mi uostalom, ne mogu da zamisle Božić bez prasećeg pečenja.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: Neil Quigley/Flickr

Slovačka

U Slovačkoj se i za Badnje veče i za Božić jede kuvani kupus sa pečurkama, s tim da se 25. decembra u ovaj obrok stavlja meso.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Foto: Dushan Hanuska/Flickr

Izvor: My Modern Met
Izvor naslovne slike: pexels.com/@rodnae-prod

Oznake:

božićbožićna trpezatradicija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Prethodni

Isprobajte tri savršene zimske čorbe

Za ove ukusne čokoladne zalogaje treba vam samo 5 sastojaka!
Sledeći

Za ove ukusne čokoladne zalogaje treba vam samo 5 sastojaka!

Sledeći
Za ove ukusne čokoladne zalogaje treba vam samo 5 sastojaka!
24.12.2021.

Za ove ukusne čokoladne zalogaje treba vam samo 5 sastojaka!

Prethodni
21.12.2021.

Isprobajte tri savršene zimske čorbe

Isprobajte tri savršene zimske čorbe

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević
    supermen fantastična 4
    „Supermen” i „Fantastična 4″: Superherojski spektakli od kojih zavise sudbine univerzuma
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖