Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Isprobajte tri savršene zimske čorbe

AUTOR: Isidora Spasić 21 Dec, 2021
Isprobajte tri savršene zimske čorbe

Kako je zima već stigla, nudimo vam tri recepta za tri nesvakidašnje čorbe, koje će bez sumnje postati vaši kulinarski favoriti.

Čorba od karfiola i praziluka sa gremolatom od badema

Kremasta čorba sa hrskavom i aromatičnom gremolatom biće savršena kao topli obrok nakon napornog hladnog dana.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Sastojci za čorbu

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica putera
  • 1 veći praziluk
  • 1 crni luk
  • 1 štap celera
  • 2 čena belog luka
  • 1 karfiol srednje veličine
  • 4 šolje bujona od povrća
  • ½ šolje pavlake za kuvanje

Sastojci za gremolatu

  • ½ kašičice maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica sveže majčine dušice
  • ½ šolje tostiranih listića badema
  • ¼ šolje sveže iseckanog peršuna
  • 2 kašičice sveže iseckanog vlašca
Foto: www.dishingupthedirt.com

Priprema

Ugrejte maslinovo ulje i puter u većoj šerpi. Ubacite iseckan praziluk, luk, i celer. Mešajte 10-12 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk, pa mešajte još 1 minut. Ubacite prethodno odvojene i iseckane cvetove i listove karfiola, uspite bujon, i pustite da se sve krčka 6-8 minuta. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok ne dobije glatku i gušću teksturu.

Gremolatu napravite tako što ćete u manjem tiganju, i u maslinovom ulju, propržiti beli luk i majčinu dušicu na 2 minuta. Sklonite tiganj sa ringle, pa dodajte bademe, peršun, i vlašac. Dobro promešajte i pospite preko čorbe kada je budete servirali.

Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Čorba od paradajza sa keljom i leblebijama

Ova izuzetno zdrava čorba puna vitamina i minerala okrepiće vas u svakom trenutku.

Foto: www.thedefineddish.com

Sastojci

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica narendane kore limuna
  • ½ kašičice čilija u prahu
  • ½ kašičice semenki komorača
  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 10 šolja obarenih listova kelja (bez centralne stabljike)
  • 1 konzerva leblebija
  • rendani parmezan
  • kriške limuna
Foto: www.cookieandkate.com

Priprema

U velikoj šerpi, na maslinovom ulju kratko propržite izdrobljeni beli lik i rendanu koru limuna. Dodajte čili u prahu i semenke komorača, pa propržite još 2 minuta. Ubacite paradajz iz konzerve, 3 šolje vode, i 1 kašičicu soli. Kada provri dodajte prethodno obareni kelj, i kuvajte 4 minuta. Nakon toga sipajte konzervu prethodno propranih leblebija, te kuvajte sve zajedno još 2 minuta. Poslužite čorbu sa preko narendanim parmezanom i kriškom limuna.

Foto: www.penguinrandomhouse.ca

Čorba od bundeve sa belim pasuljem i aromatičnim kus-kusom

Iznenađujuća kombinacija ukusa iznenadiće sve, a naročito one koji tvrde da nisu ljubitelji čorbe.

Foto: ww.goodhousekeeping.com

Sastojci

  • ½ manje bundeve
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 mali komad đumbira
  • 6 šolja bujona od povrća
  • 1 konzerva belog pasulja
  • ½ šolje kus-kusa
  • 1 mladi luk
  • ¼ šolje svežeg korijandera
  • ¼ šolje tostiranih pistaća (opciono)
  • ¼ šolje seckanih suvih kajsija (opciono)
Foto: www.frommybowl.com

Priprema

Isecite bundevu na kockice, pa je propržite na jednoj kašičici maslinovog ulja oko 8 minuta. U drugoj šerpi, na 6 minuta propržite sitno isečen crni luk, beli luk, i đumbir. Uspite bujon i dodajte bundevu, pa pustite da provri. Pasulj iz konzerve malo properite, iznječite viljuškom, a zatim dodajte u čorbu. Kus-kus pripremite odvojeno prema uputstvu sa pakovanja. Pomešajte ga sa na kolutiće iseckanim mladim lukom, svežim korijanderom, i ukoliko želite – pistaćima i kajsijama. Ovaj kus-kus služite preko čorbe.

Foto: www.eatingbirdfood.com

Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com, www.thedefineddish.com i ww.goodhousekeeping.com

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…