• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Isprobajte tri savršene zimske čorbe

Isidora Spasić
21.12.2021. 3 Mins Read Recepti

Kako je zima već stigla, nudimo vam tri recepta za tri nesvakidašnje čorbe, koje će bez sumnje postati vaši kulinarski favoriti.

Čorba od karfiola i praziluka sa gremolatom od badema

Kremasta čorba sa hrskavom i aromatičnom gremolatom biće savršena kao topli obrok nakon napornog hladnog dana.

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Način kako da spremimo pasulj brže, a da ne nadima je jednostavan, a „tajni sastojak“ ima svako kod kuće

Foto: www.goodhousekeeping.com

Sastojci za čorbu

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica putera
  • 1 veći praziluk
  • 1 crni luk
  • 1 štap celera
  • 2 čena belog luka
  • 1 karfiol srednje veličine
  • 4 šolje bujona od povrća
  • ½ šolje pavlake za kuvanje

Sastojci za gremolatu

  • ½ kašičice maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica sveže majčine dušice
  • ½ šolje tostiranih listića badema
  • ¼ šolje sveže iseckanog peršuna
  • 2 kašičice sveže iseckanog vlašca
Foto: www.dishingupthedirt.com

Priprema

Ugrejte maslinovo ulje i puter u većoj šerpi. Ubacite iseckan praziluk, luk, i celer. Mešajte 10-12 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk, pa mešajte još 1 minut. Ubacite prethodno odvojene i iseckane cvetove i listove karfiola, uspite bujon, i pustite da se sve krčka 6-8 minuta. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok ne dobije glatku i gušću teksturu.

Gremolatu napravite tako što ćete u manjem tiganju, i u maslinovom ulju, propržiti beli luk i majčinu dušicu na 2 minuta. Sklonite tiganj sa ringle, pa dodajte bademe, peršun, i vlašac. Dobro promešajte i pospite preko čorbe kada je budete servirali.

Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Čorba od paradajza sa keljom i leblebijama

Ova izuzetno zdrava čorba puna vitamina i minerala okrepiće vas u svakom trenutku.

Foto: www.thedefineddish.com

Sastojci

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica narendane kore limuna
  • ½ kašičice čilija u prahu
  • ½ kašičice semenki komorača
  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 10 šolja obarenih listova kelja (bez centralne stabljike)
  • 1 konzerva leblebija
  • rendani parmezan
  • kriške limuna
Foto: www.cookieandkate.com

Priprema

U velikoj šerpi, na maslinovom ulju kratko propržite izdrobljeni beli lik i rendanu koru limuna. Dodajte čili u prahu i semenke komorača, pa propržite još 2 minuta. Ubacite paradajz iz konzerve, 3 šolje vode, i 1 kašičicu soli. Kada provri dodajte prethodno obareni kelj, i kuvajte 4 minuta. Nakon toga sipajte konzervu prethodno propranih leblebija, te kuvajte sve zajedno još 2 minuta. Poslužite čorbu sa preko narendanim parmezanom i kriškom limuna.

Foto: www.penguinrandomhouse.ca

Čorba od bundeve sa belim pasuljem i aromatičnim kus-kusom

Iznenađujuća kombinacija ukusa iznenadiće sve, a naročito one koji tvrde da nisu ljubitelji čorbe.

Foto: ww.goodhousekeeping.com

Sastojci

  • ½ manje bundeve
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 mali komad đumbira
  • 6 šolja bujona od povrća
  • 1 konzerva belog pasulja
  • ½ šolje kus-kusa
  • 1 mladi luk
  • ¼ šolje svežeg korijandera
  • ¼ šolje tostiranih pistaća (opciono)
  • ¼ šolje seckanih suvih kajsija (opciono)
Foto: www.frommybowl.com

Priprema

Isecite bundevu na kockice, pa je propržite na jednoj kašičici maslinovog ulja oko 8 minuta. U drugoj šerpi, na 6 minuta propržite sitno isečen crni luk, beli luk, i đumbir. Uspite bujon i dodajte bundevu, pa pustite da provri. Pasulj iz konzerve malo properite, iznječite viljuškom, a zatim dodajte u čorbu. Kus-kus pripremite odvojeno prema uputstvu sa pakovanja. Pomešajte ga sa na kolutiće iseckanim mladim lukom, svežim korijanderom, i ukoliko želite – pistaćima i kajsijama. Ovaj kus-kus služite preko čorbe.

Foto: www.eatingbirdfood.com

Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com, www.thedefineddish.com i ww.goodhousekeeping.com

Tags:

čorbahranajelokulinarstvokuvanjepredlozitoplozima

Povezani članci

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Mišelin vodič za Beograd predstavlja 17 restorana u svom novom izboru za 2023. godinu

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Da li ste probali zimsku limunadu?

Next

Tradicionalni božićni obroci širom sveta

Next
23.12.2021.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta

Previews
20.12.2021.

Da li ste probali zimsku limunadu?

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖