• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Isprobajte tri savršene zimske čorbe

Isprobajte tri savršene zimske čorbe

Isidora Spasić
21.12.2021. 3 min Recepti

Kako je zima već stigla, nudimo vam tri recepta za tri nesvakidašnje čorbe, koje će bez sumnje postati vaši kulinarski favoriti.

Čorba od karfiola i praziluka sa gremolatom od badema

Kremasta čorba sa hrskavom i aromatičnom gremolatom biće savršena kao topli obrok nakon napornog hladnog dana.

Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.goodhousekeeping.com

Sastojci za čorbu

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica putera
  • 1 veći praziluk
  • 1 crni luk
  • 1 štap celera
  • 2 čena belog luka
  • 1 karfiol srednje veličine
  • 4 šolje bujona od povrća
  • ½ šolje pavlake za kuvanje

Sastojci za gremolatu

  • ½ kašičice maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica sveže majčine dušice
  • ½ šolje tostiranih listića badema
  • ¼ šolje sveže iseckanog peršuna
  • 2 kašičice sveže iseckanog vlašca
Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.dishingupthedirt.com

Priprema

Ugrejte maslinovo ulje i puter u većoj šerpi. Ubacite iseckan praziluk, luk, i celer. Mešajte 10-12 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk, pa mešajte još 1 minut. Ubacite prethodno odvojene i iseckane cvetove i listove karfiola, uspite bujon, i pustite da se sve krčka 6-8 minuta. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok ne dobije glatku i gušću teksturu.

Gremolatu napravite tako što ćete u manjem tiganju, i u maslinovom ulju, propržiti beli luk i majčinu dušicu na 2 minuta. Sklonite tiganj sa ringle, pa dodajte bademe, peršun, i vlašac. Dobro promešajte i pospite preko čorbe kada je budete servirali.

Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Čorba od paradajza sa keljom i leblebijama

Ova izuzetno zdrava čorba puna vitamina i minerala okrepiće vas u svakom trenutku.

Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.thedefineddish.com

Sastojci

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica narendane kore limuna
  • ½ kašičice čilija u prahu
  • ½ kašičice semenki komorača
  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 10 šolja obarenih listova kelja (bez centralne stabljike)
  • 1 konzerva leblebija
  • rendani parmezan
  • kriške limuna
Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.cookieandkate.com

Priprema

U velikoj šerpi, na maslinovom ulju kratko propržite izdrobljeni beli lik i rendanu koru limuna. Dodajte čili u prahu i semenke komorača, pa propržite još 2 minuta. Ubacite paradajz iz konzerve, 3 šolje vode, i 1 kašičicu soli. Kada provri dodajte prethodno obareni kelj, i kuvajte 4 minuta. Nakon toga sipajte konzervu prethodno propranih leblebija, te kuvajte sve zajedno još 2 minuta. Poslužite čorbu sa preko narendanim parmezanom i kriškom limuna.

Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.penguinrandomhouse.ca

Čorba od bundeve sa belim pasuljem i aromatičnim kus-kusom

Iznenađujuća kombinacija ukusa iznenadiće sve, a naročito one koji tvrde da nisu ljubitelji čorbe.

Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: ww.goodhousekeeping.com

Sastojci

  • ½ manje bundeve
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 mali komad đumbira
  • 6 šolja bujona od povrća
  • 1 konzerva belog pasulja
  • ½ šolje kus-kusa
  • 1 mladi luk
  • ¼ šolje svežeg korijandera
  • ¼ šolje tostiranih pistaća (opciono)
  • ¼ šolje seckanih suvih kajsija (opciono)
Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.frommybowl.com

Priprema

Isecite bundevu na kockice, pa je propržite na jednoj kašičici maslinovog ulja oko 8 minuta. U drugoj šerpi, na 6 minuta propržite sitno isečen crni luk, beli luk, i đumbir. Uspite bujon i dodajte bundevu, pa pustite da provri. Pasulj iz konzerve malo properite, iznječite viljuškom, a zatim dodajte u čorbu. Kus-kus pripremite odvojeno prema uputstvu sa pakovanja. Pomešajte ga sa na kolutiće iseckanim mladim lukom, svežim korijanderom, i ukoliko želite – pistaćima i kajsijama. Ovaj kus-kus služite preko čorbe.

Isprobajte tri savršene zimske čorbe
Foto: www.eatingbirdfood.com

Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com, www.thedefineddish.com i ww.goodhousekeeping.com

Oznake:

čorbahranajelokulinarstvokuvanjepredlozitoplozima

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Da li ste probali zimsku limunadu?
Prethodni

Da li ste probali zimsku limunadu?

Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Sledeći

Tradicionalni božićni obroci širom sveta

Sledeći
Tradicionalni božićni obroci širom sveta
23.12.2021.

Tradicionalni božićni obroci širom sveta

Prethodni
20.12.2021.

Da li ste probali zimsku limunadu?

Da li ste probali zimsku limunadu?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖