Kako se Josephine cocktail bar & restaurant našao među najboljima na svetu: Jedino mesto sa ovih prostora na listi 50 Best Discovery
Josephine cocktail bar & restaurant, zahvaljujući svojim neprikosnovenim koktelima našao se na prestižnoj listi 50 Best Discovery, kao jedino mesto sa ovih prostora.
Dok je svet restorana i chefova odavno uzeo maha na našim prostorima, koktel scena je ostala u senci – sve do sada.
Predvođen jednim od najcenjenijih ljudi u industriji, Josephine je ustupio bar Vladimiru Simiću, koji je oko sebe okupio fantastičan tim bartendera. Oni su svoje znanje, entuzijazam, maštu, ali i veliku upornost, godinama ulagali u kreiranje vrhunskih koktela, što im se na kraju i te kako isplatilo!
Za City Magazine o svojim počecima, ali i koktelima, pričali su Vladimir Simić i Marko Miladinović.
Josephine cocktail bar & restaurant jedino mestu iz Srbije na prestižnoj listi
“Na početku smo bili neshvaćeni. Ideja je počela 2016. imali smo zajednički cilj i projekat. Jednostavno pratili smo neke trendove, postoji i stručna štampa, stručni sajtovi i ostalo, što nam je pomoglo. Imali smo sreće da imamo neke starije kolege, pa smo došli i do nekih knjiga koje su izdavane o svih nekih stvarima – i tako, malo po malo i počeli smo”, rekli su nam Vladimir i Marko.
To što se Josephine našao na prestižnoj listi nije uspeh samo za ovaj lokal, već i za ceo grad.
“Najteže je bilo da neko dođe prvi, da se otvore ta vrata, jer sad, kad je to otvoreno, sad će dolaziti i sudije, i žiri, i obraća će pažnju, neće dolaziti samo u lokal naš, dolaziće u ceo grad, i to je jako bitno za ceo Beograd”, dodali su.
“Ljudi su bili nepoverljivi do skoro prema nama, sada je druga priča. Na primer, mi nismo ni znali kada su u našem lokalu bili ljudi iz 50 Best Discovery“, rekli su nam.
@city_magazine Koji je vaš omiljeni koktel? Pišite nam u komentarima. 🍸 🍹 #cocktail #josephinebelgrade #belgradenightlife #citymagazine ♬ I'm Good (Blue) – David Guetta & Bebe Rexha
Filozofija Josephine barmena uvek je bila da celokupno iskustvo mora da bude zaokruženo, ali nikada po cenu kvaliteta. Neuobičajene kombinacije namirnica, često domaćih proizvođača, spoj ukusa i forme pa na kraju i serviranje koktela, značajno su doprineli upoznavanju domaće publike sa kvalitetnim koktelima koji ne osvajaju samo izgledom, već nepca odvode na putovanje ukusa.
“Gosti kada dođu prvi put u Josephine biraju klasikčne koktele, a kada se opuste, kada mi prepoznamo njihovu energiju, onda dolazi do eksperimentisanja”, kažu Marko i Vladimir, a onda su dodali:
“Klasika je klasika, na primer to je Old Fashioned, jer je u njemu suština: alkohol, secćer, biter i voda. Veliki je tu izbor da bi samo jedan bio neprevaziđen. Za ljubitelje džina to su negroni i martini, za praćenje hrane tu je Margarita. Za ljubitelje svežeg i prijatnog citrusa tu je Daiquiri. Eto, neka oni budu nosioci”.
Iako su jedino mesto sa ovih prostora koje se našlo na pomenutoj listi, ovo nije kraj njihovim uspesima.
“Mislim da imamo još mi da rastemo. Kad pobediš nešto, onda je red da izađeš dalje i da odbraniš titulu. A do ove glavne titule ima još mnogo da se radi”, rekli su Vladimir i Marko.
Josephine je od svog otvaranja 2020. godine osmišljen sa idejom da postane koktel bar i restoran koji će se po kvalitetu i kreativnosti izdvojiti od ostalih – i uspeli su.
Zašto baš Josephine?
Josephine je bila zvezda 1920-ih i prva crnkinja koja je postala planetarno popularna. Najslavnija plesačica u istoriji, nosilac najviših francuskih vojnih odlikovanja, aktivistkinja za ljudska prava, špijunka u Drugom Svetskom ratu.
Josephine Baker u Beograd dolazi prvi put početkom aprila 1929. godine. U to vreme bila je svetska zvezda sa 25 godina. U Beogradu kasnije dolazi još dva puta kao izvođač, a 1972. godine kao ambasadorka Unicefa i počasni gost Josipa Broza Tita.