Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kafe Konča – prvi meksički kafić u Beogradu

AUTOR: CityMagazine 17 Sep, 2020
Kafe Konča – prvi meksički kafić u Beogradu

Moje ime je Valerija Alvarado i ja sam vlasnica lokala Kafe Konča, prvog meksičkog kafića u Beogradu. Prvi put sam došla u Beograd 2016. godine, kao student na programu jednosemestralne razmene. Živela sam sa predivnom ugostiteljskom porodicom na Novom Beogradu i za veoma kratko vreme potpuno sam se zaljubila u srpsku kulturu: počev od hrane, preko muzike i običaja, pa sve do celokupnog duha ljudi odavde. Shvatila sam da je razlog što se osećam toliko prijatno u Beogradu baš taj što me je veliki deo srpske kulture podsećao na sopstveno meksičko nasleđe. Uprkos tome što su ove dve države udaljene jedna od druge za čitav okean, Srbi i Meksikanci dele veomu sličnu životnu perspektivu. Obožavamo da provodimo vreme sa ljudima koje volimo i vrednujemo one trenutke u kojima možemo sa njima da sedimo, pijemo ili jedemo i pričamo satima – nije važno da li je reč o sitnom tračarenju, zbijanju šala ili prepričavanju nekog značajnog događaja. Bitno je samo da smo zajedno.

Na ovoj osnovi potekla je ideja o otvaranju kafića. Želela sam da stvorim mesto koje će oslikavati zajedničku kulturu Srbije i Meksika. Mesto koje je raznobojno, živahno, ali i udobno. Mesto u kojem ćete se osećati kao da ste kod kuće. Mesto u kojem možete popiti jutarnju kafu, ali i svratiti uveče na šotove tekile sa prijateljima.

Tokom karantina, preminula je moja baka. Njeno ime bilo je Konsepsion Vega, ali svi su je zvali Konča. S obzirom na to da sam živela sama u Beogradu i da zbog epidemije nisam mogla da se vratim svojoj porodici, bila sam potpuno skrhana, ali sam počela da razmišljam o tome koliko je nezavisna moja baka bila i znala sam da moram ostati snažna, zbog nje. Takođe sam znala da moj kafić mora nositi njeno ime – na taj način biće blagoslovljen.

Kada kročite u kafić, videćete relikvije moje porodične istorije na zidovima: bakinu večernju haljinu uramljenu na zidu, stare fotografije moje porodice kraj prozora… Međutim, takođe ćete prepoznati i delove srpske kulture, poput tradicionalne tapiserije ili onog starog telefona koji je svačija baka posedovala ’80-ih godina. Ovo mesto je sinergija naših dveju kultura. Mesto koje vam je novo, ali budi stari osećaj.

To je Kafe Konča.

Autor teksta: Valerija Alvarado (vlasnica kafića)