• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
rozen torta
Rozen torta, foto: Shutterstock

Aleksandra Držaić
13.11.2023. 2 min Recepti

Rozen torta je jedna od najčešćih torti na slavama. Danas, kada se kupuju gotove kore, pravi se veoma lako.

Ovo je recept:

Sastojci:

Za fil

300 g mlevenih oraha
250 – 300 ml vrućeg mleka
250 g putera, sobne temperature
5 belanaca
250 g šećera u prahu
20 g vanilin šećera
1⁄2 šolje mleka, za posipanje

Za roze preliv

250 g šećera u prahu
2 belanca, sobne temperature
8 kašičica suncokretovog ulja
1 – 3 kapi crvene prehrambene boje
5 kašičica limunovog soka

1 pakovanje gotovih kora za Rosen cake

Uputstvo:

Preliti vruće mleko preko mlevenih oraha da se dobije gusta, kremasta pasta.
Umutiti puter, dodati pastu od oraha i mutiti dok smesa ne postane ujednačena.
Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer u prahu i vanilin šećer. Lagano sjediniti belanca sa kremom od oraha ručno kako bi se smesa izjednačila.


Za sklapanje torte podeliti fil sa orasima na 7 jednakih delova (koristiti sedam jednakih šolja ili malih činija).

Uzeti veliki servisni pleh i postaviti prvu koru za tortu. Posuti je malo toplim mlekom (ali vrlo štedljivo) i odmah raširiti 1/7 filovanja preko nje. Prekriti sledećim slojem, posuti mlekom i raširiti fil. Ponoviti postupak sa preostalim korama, sačuvati najbolju za vrh.


Staviti papir za pečenje preko gornjeg sloja, opteretiti tortu teškim predmetom (velike, pune limenke, kocke mleka i slično). Ostaviti na hladnom mestu najmanje 12 sati. Izvaditi tortu iz frižidera i ostaviti da dođe do sobne temperature (najmanje 3 sata) pre glaziranja.

Doboš torta, recept slavnog poslastičara koji je izmislio


Za roze glazuru, umutiti belanca u čvrst sneg. Sačuvati 2-3 kašike umućenih belanaca za kasnije.
Dodati šećer u prahu, limunov sok, suncokretovo ulje i prehrambenu boju, mutiti dok smesa ne postane gusta i sjajna. Ako je smesa suviše suva, dodati sačuvana belanca.

Pod toplom vodom isprati dugo i široko nož i ravnomerno razmazati glazuru po gornjoj kori. Staviti tortu u frižider nekoliko sati da se glazura stegne.
Iseći tortu na pravougaonike i poslužiti.

Oznake:

rozen torta

Podeli

Zaprati Autor

Aleksandra Držaić

Ostali članci

lava kolač
Prethodni

Lava kolač, recept kuvara koji ga je izmislio

kiseli kupus
Sledeći

Kako da kiselite kupus: Domaće je najbolje

Sledeći
kiseli kupus
14.11.2023.

Kako da kiselite kupus: Domaće je najbolje

Prethodni
11.11.2023.

Lava kolač, recept kuvara koji ga je izmislio

lava kolač

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖