• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
rozen torta
Rozen torta, foto: Shutterstock

Aleksandra Držaić
13.11.2023. 2 min Recepti

Rozen torta je jedna od najčešćih torti na slavama. Danas, kada se kupuju gotove kore, pravi se veoma lako.

Ovo je recept:

Sastojci:

Povezani članci

Gnjecava torta: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu – spolja krckava, a unutra rajski kremasta

Torta kraljice Natalije: Recept iz 1888. godine

Za fil

300 g mlevenih oraha
250 – 300 ml vrućeg mleka
250 g putera, sobne temperature
5 belanaca
250 g šećera u prahu
20 g vanilin šećera
1⁄2 šolje mleka, za posipanje

Za roze preliv

250 g šećera u prahu
2 belanca, sobne temperature
8 kašičica suncokretovog ulja
1 – 3 kapi crvene prehrambene boje
5 kašičica limunovog soka

1 pakovanje gotovih kora za Rosen cake

Uputstvo:

Preliti vruće mleko preko mlevenih oraha da se dobije gusta, kremasta pasta.
Umutiti puter, dodati pastu od oraha i mutiti dok smesa ne postane ujednačena.
Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer u prahu i vanilin šećer. Lagano sjediniti belanca sa kremom od oraha ručno kako bi se smesa izjednačila.


Za sklapanje torte podeliti fil sa orasima na 7 jednakih delova (koristiti sedam jednakih šolja ili malih činija).

Uzeti veliki servisni pleh i postaviti prvu koru za tortu. Posuti je malo toplim mlekom (ali vrlo štedljivo) i odmah raširiti 1/7 filovanja preko nje. Prekriti sledećim slojem, posuti mlekom i raširiti fil. Ponoviti postupak sa preostalim korama, sačuvati najbolju za vrh.


Staviti papir za pečenje preko gornjeg sloja, opteretiti tortu teškim predmetom (velike, pune limenke, kocke mleka i slično). Ostaviti na hladnom mestu najmanje 12 sati. Izvaditi tortu iz frižidera i ostaviti da dođe do sobne temperature (najmanje 3 sata) pre glaziranja.

Doboš torta, recept slavnog poslastičara koji je izmislio


Za roze glazuru, umutiti belanca u čvrst sneg. Sačuvati 2-3 kašike umućenih belanaca za kasnije.
Dodati šećer u prahu, limunov sok, suncokretovo ulje i prehrambenu boju, mutiti dok smesa ne postane gusta i sjajna. Ako je smesa suviše suva, dodati sačuvana belanca.

Pod toplom vodom isprati dugo i široko nož i ravnomerno razmazati glazuru po gornjoj kori. Staviti tortu u frižider nekoliko sati da se glazura stegne.
Iseći tortu na pravougaonike i poslužiti.

Oznake:

rozen torta

Povezani članci

„Torta sa čokoladom i crnim vinom“ je čista dekadencija

Doboš torta, recept slavnog poslastičara koji je izmislio

Podeli

Zaprati Autor

Aleksandra Držaić

Ostali članci

lava kolač
Prethodni

Lava kolač, recept kuvara koji ga je izmislio

kiseli kupus
Sledeći

Kako da kiselite kupus: Domaće je najbolje

Sledeći
kiseli kupus
14.11.2023.

Kako da kiselite kupus: Domaće je najbolje

Prethodni
11.11.2023.

Lava kolač, recept kuvara koji ga je izmislio

lava kolač

Najnovije

„Zadušnice“ – Novi roman doktora horora Dejana Ognjanovića
CityMagazine
Znam kako dišeš
Gledali smo fantastičnu seriju „Znam kako dišeš“: Šamarčina realnosti koja je očigledno celom Balkanu neophodna
Miloš Dašić
Film „Barbi“ stiže na striming 15. decembra
CityMagazine
Goran Bare je komentarisao uspeh Aleksandre Prijović u Zagrebu, a malo ko je očekivao da će ovo reći
CityMagazine
Voja Govedarica
Tukao je Stalonea, psovao Žan Klod van Dama: Preminuo je čuveni Srbin iz akcionih filmova
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖