Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite
Ajran je najpoznatiji mlečni napitak koji vodi poreklo sa turskih prostora, važi za izuzetno zdravo piće, naročito u održavanju krvnog pritiska.
Bogato začinjena bliskoistočna hrana nije dobar prijatelj našem nežnom digestivnom traktu. Zato je turski narod tokom godina razvio osvežavajući napitak koji potpomaže varenje, a istovremeno deluje i kao probiotik. Zove se ajran, a ako još ga uvek niste probali, krajnje je vreme da se to promeni.
Ajran se, pored Turske, na Balkanu pije i Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini gde se zove isto ajran, u Grčkoj gde se zove ajrani i u Albaniji gde se zove džale (dhallë). U zapadnoj Evropi je popularan u Nemačkoj zbog turske manjine, mada se pije i u Rusiji, ali oaza ajrana zapravo je na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. Azarbejdžan, Kirgizija, Turkmenistan, Liban, Izrael, Irak, Jordan – svi imaju svoj ajran, razlika je uglavnom u terminologiji. Čak i da se recept razlikuje u nijansama, mi smo odlučili da vam pružimo recept za turski ajran.
Zašto je dobro piti ajran?
1: Ajran sadrži vodu, tako da ispunjava preporučenu kvotu od osam čaša vode koju osoba treba da pije svaki dan.
2: Tokom vrelog letnjeg dana, ljudi se više znoje i pri tome gube prirodnu telesnu so koja je telu potrebna. Pijenje ajrana zamenjuje ovo i objašnjava zašto ga Turci vole tokom leta kada pruža trenutno olakšanje.
3: Ajran je pun hranljivih materija poput proteina i kalcijuma; stoga pomaže zdravlju kostiju i zuba. Bodibilderi, kojima su potrebne velike količine proteina, piju Airan umesto veštačkih mešavina.
4: Pošto nema šećera i ima malo masti, osobe na dijeti vole ovo piće i odlična je alternativa drugim osvežavajućim namirnicama sa šećerom.
5: Ajran, kao što pomaže varenje, leči mamurluk.
6: Bakterije jogurta pomažu u lečenju stomačnih bolesti kao što su zatvor ili dijareja, tako da mnogi turski roditelji daju svojoj deci Airan kada se žale na bolestan stomak. Dakle, generalno, kada se pita da li je Airan zdrav, odgovor je odlučno da.
Recept za turski ajran
Za pripremu ajrana potrebno vam je sledeće:
– kiselo mleko
– hladna voda
– so (nije po ukusu već mora)
Napomena: Umesto kiselog mleka možete koristiti i običan jogurt, ali trudite se da pronađete što gušći.
Ovako jednostavan recept verovatno niko ne očekuje, ali priprema je još lakša, dakle:
Koliko god da stavite kiselog mleka, recimo da je to pakovanje od pola kile, toliko dodajte i hladne vode. Možete spram ukusa staviti manje ili više vode, ali za početak stavite pola-pola. Zatim dodajte so koja ajranu daje karakterisičan ukus.
Soli treba dodati od 0,5-1 odsto. To znači ako planirate da spremite litru ajrana, treba da dodate 5-10 grama soli. Vremenom ćete ući u štos i spram ukusa dodavati soli, ali bez soli u ajranu se ne može.
Kada sve sastojke stavite, recimo, u bokal to je pola posla.
Druga polovina posla je to izmešati. Možete koristiti štapni mikser ili blender. Bitno je da se na ajranu napravi pena.
Ajran možete odmah piti, ali ga možete i dodatno ohladiti u frižideru. Bitno je da ga pre pijenja promešate.
Naslovna fotografija: Shuttertsock