• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Najlepše praznične poslastice širom sveta

CityMagazine
15.12.2022. 3 Mins Read Recepti

Šta bi praznici bili bez neodoljivih poslastica koje na najbolji način zaokružuju bogatu prazničnu gozbu?! Stoga, ukoliko vam nedostaje inspiracije po pitanju toga šta lepo i slatko da spremite svojim prijateljima i ukućanima za predstojeće praznike, ostanite sa nama u nastavku gde vam predstavljamo neke od najlepših božićnih poslastica širom sveta. Uživajte!

Nemačka: Nürnberger Lebkuchen, tradicionalni medenjak iz Nirnberga

Foto: Irina Wilhauk/Shutterstock

U Nemačkoj nikada ne fali ukusnih deserata tokom praznika! Ipak, među njima, Nirnberger Lebkuchen u svojoj tradicionalnoj verziji uvek privlači najviše pažnje. Ovi mali medenjaci nose naziv po gradu Nirnbergu, u Bavarskoj, gde se i proizvode, a mogu se kupiti na svim božićnim vašarima u ovoj zemlji.

Povezani članci

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Grčka: Melomakarono, mali božićni kolačić od meda

Foto: rawf8/Shutterstock

Melomakarono je glavna zvezda grčke praznične sezone. Začinjen medom, konjakom, pomorandžom i cimetom, ovaj mali desert u obliku jajeta obično je prekriven mlevenim orašastim plodovima, a ponekad i preliven slojem tamne čokolade. Čista delicija!

Sjedinjene Američke Države: Eggnog, utešno piće za hladne zimske večeri

Foto: Oksana Mizina/Shutterstock

Reč je o toplom napitku koji se pravi od mleka, šećera, cimeta, žumanaca i malo rakije ili viskija, i koji se tradicionalno služi na Badnje veče. Njegova verzija bez alkohola konzumira se tokom cele zime.

Španija: Mantecados, andaluzijski kolačić sa cimetom ili bademom

Foto: nito/Shutterstock

Poreklom iz Andaluzije, mantekado su mali keksići sa ukusom cimeta, koji ponekad sadrže bademe ili limunovu koricu, i koji se tradicionalno služe uz kafu za Božić.

Italija: Panettone, brioš sa suvim voćem

Foto: Elena Veselova/Shutterstock

Gusti brioš obogaćen suvim grožđem, kandiranim voćem i koricom citrusa, panetone je tradicionalni božićni kolač severnih Italijana: od Lombardije do Pijemonta, prisutan je na svim trpezama na Badnje veče a najveći ljubitelji u njemu mogu uživati tokom cele zime.

Filipini: Bibingka, torta za doručak koji se jede tokom božićnih proslava

Foto: Loybuckz/Shutterstock

Pirinčana torta pečena u glinenim posudama, bibinka se na Filipinima jede za doručak ili kao poslastica tokom praznika: tokom nedelje koja prethodi 25. decembru, prodaje se posle mise ispred mnogih crkava.

Čile: Pan de pascua, voćna torta za porodične proslave

Foto: Ricardo Díaz on Unsplash

Poslastica koja je u Čile stigla pre vek i po, pan de paskua je začinjena torta ukrašena kandiranim voćem, đumbirom i orasima – varijanta italijanskog panetonea i nemačkog stolena. Postavljen na stolove tokom glavnih hrišćanskih praznika, često se služi uz alkoholnu kafu tipičnu za ovu zemlju – cola de mono.

Holandija: Banketletter, ukusne rolnice od badema

Foto: Gigra/Shutterstock

Banketletter (ili boterletter), rolnice od lisnatog testa punjene marcipanom, velike su zvezde holandskih praznika na kraju godine. Često se prave sa decom i oblikuju u formi slova S ili sa inicijalima članova porodice.

Naslovna fotografija: Michele Purin on Unsplash

Tags:

božićne poslasticeevropapraznične poslasticesvet

Povezani članci

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Regionalna vinska avantura u Beogradu

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Next

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Next
21.12.2022.

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Previews
14.12.2022.

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Najnovije

Sergej Trifunović
Sergej Trifunović oduzeo telefon muškarcu iz publike na izvođenju predstave u Hrvatskoj
CityMagazine
„Trepni ako si otet“: jedan od favorita za odlazak na Evroviziju iznenadio svoje fanove lošim nastupom
CityMagazine
Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana
CityMagazine
Alesso, Dimitri Vegas & Like Mike i Sofi Tukker predvode pojačanje Glavne bine EXIT Festivala!
CityMagazine
Vensan Kasel i Eva Grin su zvezde nove serije o teroristima
Filip Milosavljević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖