• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija
Foto: Shutterstock / Oxana Denezhkina

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Ivana Milošević
21.12.2022. 2 min Gourmet

Većina ljudi ostavi peršun na tanjiru jer to smatraju isključivo dekoracijom, ali bolja ideja je staviti ga u usta i polako žvakati. Osim što čisti nepce, peršun neutrališe neprijatne mirise koji ostanu nakon aromatičnih jela.

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta, piše 24.hr.

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli da kopiraju. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.

Nekim gostima to je znalo da smeta jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.

Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa hrani, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.

Zašto je peršun dobar za svež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.

Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.

Još neke prednosti peršuna:

– deluje kao antioksidans
– pomaže da koža izgleda mlađe
– pročišćava telo od toksina
– otapa višak masnoća u telu
– čisti bubrege
– deluje protivupalno
– jača imunitet
– prepun je vitamina C
– sadrži mnoge minerale

Oznake:

dekoracijadekoracija jelaperšun

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Najlepše praznične poslastice širom sveta
Prethodni

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu
Sledeći

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Sledeći
Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu
22.12.2022.

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Prethodni
15.12.2022.

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine
    hbo max novembar
    Novembar na HBO MAX: Erotika, komedije i kuvanje
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖