• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Shutterstock / Oxana Denezhkina

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Ivana Milošević
21.12.2022. 2 Mins Read Gourmet

Većina ljudi ostavi peršun na tanjiru jer to smatraju isključivo dekoracijom, ali bolja ideja je staviti ga u usta i polako žvakati. Osim što čisti nepce, peršun neutrališe neprijatne mirise koji ostanu nakon aromatičnih jela.

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta, piše 24.hr.

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli da kopiraju. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.

Povezani članci

Mišelin vodič za Beograd predstavlja 17 restorana u svom novom izboru za 2023. godinu

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Nekim gostima to je znalo da smeta jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.

Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa hrani, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.

Zašto je peršun dobar za svež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.

Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.

Još neke prednosti peršuna:

– deluje kao antioksidans
– pomaže da koža izgleda mlađe
– pročišćava telo od toksina
– otapa višak masnoća u telu
– čisti bubrege
– deluje protivupalno
– jača imunitet
– prepun je vitamina C
– sadrži mnoge minerale

Tags:

dekoracijadekoracija jelaperšun

Povezani članci

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Milošević

Ostali članci

Previous

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Next

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Next
22.12.2022.

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Previews
15.12.2022.

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Najnovije

Ovo smo dugo čekali: Nakon hit naslova „Ocean’s Eleven” Bred Pit i Džordž Kluni ponovo zajedno na setu
Milica Arsić
Karte za ovu beogradsku predstavu čekaju se mesecima, igra se u vili iz 19. veka, a u publici je samo 16 osoba
CityMagazine
Edo Majka: „U Beogradu se sjajno osećam, ali nije uvek bilo tako”
CityMagazine
Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖