• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

CityMagazine
02.12.2022. 2 min Recepti

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks eliksira, tu je i savet da naravno ne preterujete u hrani, te da tradicionalne kalorične poslastice zamenite zdravijim varijantama. Ukoliko uz to redovno vežbate i jedete domaću hranu i kuvana jela, nema razloga za brigu.

Ostanite sa nama u nastavku gde vam donosimo 3 recepta za čokoladne deserte, ali ovoga puta u malo zdravijoj verziji. Koji je vaš favorit?

1. Ukusni kolačiči koji se ne peku

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji
Foto: Diana Sklarova/ Shutterstock

Sastojci:

  • 1/2 šolje putera
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 šolje meda ili šećera (može biti kokosov orah)
  • 1/2 šolje kakaoa
  • 1/2 šolje bademovog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 šolje ovsene kaše

Potrebno je:

U šerpi otopite puter, umešajte mleko, šećer ili med i kakao. Mešati do ključanja. Ostavite smešu da ključa 2 minuta, a zatim sklonite sa vatre.

U ohlađenu smesu dodajte vanilu, bademov puter i ovsene pahuljice i mešajte da uklonite grudvice. Masa treba da postane gušća.

Kašikom formirajte okrugle kolačiće na plehu obloženom papirom za pečenje, pa ih pritisnite kašikom kako biste dobili željenu debljinu.

Ostavite kolačiće na sobnoj temperaturi pola sata ili ih ohladite u frižideru oko 20 minuta da se stegnu i spremni su!

2. Čokoladni čia puding

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji
Foto: NoirChocolate/Shutterstock

Sastojci:

  • 2 šolje mleka
  • 1/2 šolje čia semena
  • 1/4 šolje kakaoa
  • 1/4 šolje javorovog sirupa
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • Za dekoraciju:
  • šlag
  • komadići tamne čokolade
  • seckani orasi
  • bobica

Priprema:

Priprema je prilično jednostavna: sve sastojke (osim onih za dekoraciju) stavite u blender. Mešajte dok ne dobijete teksturu pudinga.

Stavite puding u teglu i ostavite u frižideru najmanje 4 sata.

Pre serviranja pudinga dodajte šlag, pospite komadiće čokolade, seckane orahe i po želji bobičasto voće.

3. Čokoladni mafini

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji
Foto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Suvi sastojci:

  • 2 šolje višenamenskog brašna
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • 1 šolja šećera (kokosa) ili meda
  • 2/3 šolje kakaoa
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat kafe u prahu
  • prstohvat soli

Vlažni sastojci:

  • 2 jaja
  • 2/3 šolje mleka
  • 1/2 šolje vode
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1/2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Sve suve sastojke stavite u činiju i dobro ih promešajte kašikom. U drugoj posudi mikserom pomešajte sve vlažne sastojke.

Zatim polako dodajte mokre sastojke suvim sastojcima, sve vreme mešajući.

Pripremite pleh za mafine i kašikom ravnomerno rasporedite smesu u sve modele. Pecite 25 do 28 minuta.

Pustite da se mafini potpuno ohlade. Na vrh možete dodati šlag i posuti čokoladom.

Uživajte!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Oznake:

čokoladni čia pudingčokoladni mafinikeksići bez pečenjapraznične poslasticezdrave poslastice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Street food: Thyme
Prethodni

Street food: Thyme

Internacionalna kuhinja: Puberaj
Sledeći

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Sledeći
Internacionalna kuhinja: Puberaj
03.12.2022.

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Prethodni
01.12.2022.

Street food: Thyme

Street food: Thyme

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖