• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
baklava
Baklava, foto: Tomáš Vrbenský / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Baklava, recept za brzi kolač

CityMagazine
18.12.2023. 1 min Recepti

Istoričari hrane smatraju da je moderna baklava nastala u Turskoj, tokom Osmanskog Carstva, da bi zatim bila prilagođena u Grčkoj.

Međutim, tehnika slojevitog nanizivanja tankog testa s orasima i medom može se pratiti sve do 8. veka pre nove ere, tokom Asirskog Carstva.

Kako god, baklava je omiljena poslastica, a ako spremate slavu idealan kolač, jer je postan.

Potrebno je:

450 grama seckanih oraha
1 kašičica mlevenog cimeta
1 pakovanje kora od tankog testa
1 šolja otopljenog butera
1 šolja belog šećera
1 šolja vode
½ šolje meda
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica narendane korice limuna

Ovo je nekad bilo omiljeno slavsko jelo u Srbiji: Uz sarmu svaka domaćica je morala da ga ima na svojoj trpezi

Priprema:
Uključite rernu na 175 stepeni Celzijusa. Namastite pleh dimenzija 9×13 inča (23×33 cm).

Pomešajte orahe i cimet. Razvucite kore od testa i prepolovite ih da odgovaraju veličini pleha. Pokrijte kore vlažnom krpom dok slažete baklavu da ne bi isušile.

Stavite 2 lista kora na dno pripremljenog pleha. Četkom ih obilno premazujte otopljenim puterom. Pospite 2 do 3 kašike smese od oraha preko njih. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa oko 6 listova kora.

Oštrim nožem isecite baklavu na 4 duge trake, a zatim dijagonalno 9 puta da dobijete 36 rombova. Pazite da pravilno isecete do dna svih slojeva.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, oko 50 minuta.

Dok se baklava peče, u maloj šerpi na srednjoj vatri pomešajte šećer i vodu i pustite da proključa. Dodajte med, vanilu i koricu limuna; smanjite temperaturu i krčkajte 20 minuta.

Oznake:

baklava

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

tortilje
Prethodni

Tortilje, recept koji svi traže

Recept za rum kolačiće: Ova poslastica nestaje sa stola za tren oka
Sledeći

Recept za rum kolačiće: Ova poslastica nestaje sa stola za tren oka

Sledeći
Recept za rum kolačiće: Ova poslastica nestaje sa stola za tren oka
19.12.2023.

Recept za rum kolačiće: Ova poslastica nestaje sa stola za tren oka

Prethodni
15.12.2023.

Tortilje, recept koji svi traže

tortilje

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖