Banana hleb, recept za pecivo koje nema ni grama šećera
Evo recepta za banana hleb koji nije sladak, već može biti više u stilu hleba ili peciva:
Sastojci:
3 zrele banane, izgnječene viljuškom 1/4 šolje maslinovog ulja (ili drugog biljnog ulja po izboru) 1/4 šolje jogurta (ili biljnog jogurta) 1 jaje 2 šolje brašna (može se koristiti pola integralno, pola belo brašno) 1 kašičica sode bikarbone Prstohvat soli 1/2 šolje seckanih orašastih plodova (po izboru, npr. bademi, lešnici, oraščići) Opciono: 1/2 kašičice začina po izboru (npr. cimet, đumbir, vanila)
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 175°C. Pripremite pleh za pečenje (oko 23×13 cm), obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro podmažite.
U velikoj posudi, izgnječite zrele banane viljuškom dok ne postanu glatke. Dodajte maslinovo ulje, jogurt i jaje, pa dobro promešajte.
U posebnoj posudi, pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i opcionalne začine.
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa mokrim sastojcima, mešajući dok se sve ne sjedini. Nemojte preterivati sa mešanjem da izbegnete previše mekanu teksturu hleba.
Dodajte seckane orašaste plodove (i druge dodatke po izboru), pa lagano promešajte da se ravnomerno rasporede.
Prelijte smesu za banana hleb u pripremljeni pleh. Poravnajte vrh kašikom ako je potrebno.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 50-55 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu hleba ne izađe čista. Pazite da ne prepečete hleb, jer može postati suv.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta pre nego što ga prenesete na rešetku za potpuno hlađenje.
Kad se potpuno ohladi, iseckajte i poslužite. Možete ga jesti samostalno ili sa prelivima poput maslaca, krem sira ili avokada.
Ovaj recept će vam pružiti banana hleb sa blagom notom banane, ali neće biti sladak kao tradicionalni banana hleb sa dodatkom šećera. Uživajte u ovom zdravijem i manje slatkom varijantnom banana hlebu!
Zašto je dobar banana hleb
Dodaci po izboru: Možete dodati orašaste plodove ili druge dodatke kao što su semenke, suvo voće ili začine, što može obogatiti hleb hranljivim sastojcima i dodati raznovrsnost ukusa.
Jednostavan za pripremu: Ovaj recept je prilično jednostavan za pripremu i ne zahteva specijalne veštine ili opremu. Sve što vam treba su osnovni kuhinjski pribor i sastojci koje možete lako naći.
Univerzalna poslastica: Banana hleb je omiljeni desert ili užina koji se može jesti u svako doba dana. Može biti savršen izbor za doručak, užinu ili kao poslastica uz kafu ili čaj.