• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Baron torta
Baron torta, foto: Shutterstock

Baron torta, recept za kolač koji napravljen da impresionira aristokrate

CityMagazine
19.04.2024. 3 min Recepti

Baron torta je savršen spoj čokolade i malina u jednom kolaču. Reč je o kolaču koji je nastao u 19. veku.

Istorija Baron torte datira iz ranih dvadesetih godina dvadesetog veka u Austriji.

Iako ne postoji precizna i jedinstvena priča o njenom poreklu, ova ukusna torta već decenijama čini deo austrijske poslastičarske tradicije.

Kolač za plemiće

Prema legendi, Baron torta je stvorena u čast Barona Franca Jozefa Fridriha von Blazekovica, austrijskog plemića. Priča kaže da je baron bio toliko impresioniran lokalnim poslastičarom da ga je angažovao da stvori ekskluzivnu tortu za poseban događaj. Želeći da impresionira barona, poslastičar je stvorio izvanrednu tortu sa čokoladom i malinama koja je brzo postala hit među bečkim aristokratijom i elitom.

Druga verzija priče pripisuje izum Baron torte poslastičaru po imenu Hajnrih Fridrih Baron fon Štrohmajer, koji ju je stvorio u svojoj poslastičarnici u Bad Išlu, u Austriji. Prema ovoj verziji, poslastičar je kombinovao sastojke poput čokolade, malina i badema kako bi stvorio raskošnu tortu koja je postala popularna među visokim društvom, piše lapatisseriedumonde.com.

Kroz godine, Baron torta je zadržala svoj status ikonične austrijske poslastice. Njena izvanredna kombinacija ukusa i elegantna prezentacija učinili su je omiljenim izborom za posebne prilike i proslave.

Baron torta, recept

Recept za Baron tortu je prenošen s generacije na generaciju, i iako su postojale varijacije i prilagođavanja tokom vremena, suština ove austrijske poslastice ostala je ista.

Danas se Baron torta može naći u brojnim poslastičarnicama i kafićima širom Austrije, a takođe je stekla popularnost i u drugim evropskim zemljama. Ona je simbol bogate austrijske kulinarske tradicije i poslastica koja oduševljava ljubitelje čokolade i malina širom sveta.

Sastojci

210 gr belanca (6 jaja)
180 g. beli šećer
50 gr mlevenih badema
30 gr kakao praha
20 gr Amaretto ili bademov liker (opciono)

Čokoladni krem

150 gr tamne čokolade (70% kakaoa)
130 gr punomasnog mleka
130 gr slatke pavlake (35% masti)
110 gr putera
110 gr beli šećer
90 gr žumanaca (6 jaja)
30 gr kakao praha
2 gr soli

Malina džem

500 gr svežih ili smrznutih malina
50 gr beli šećer
5 gr pektina
2 gr soli

Čokoladni preliv

120 gr tamne čokolade (70% kakaoa)
120 gr slatke pavlake (35% masti)
30 gr putera
30 gr neutralni preliv (opciono)

Sklapanje

100 gr svežih malina
50 gr malina džema
Čokoladne perle

Pops, recept bez keksa

Priprema:

Počnite tako što ćete odvojiti belanca i žumanca. Ostavite žumanca na stranu dok ne počnete da pripremate čokoladni krem.
U činiji mutite belanca na maloj brzini i kako počnu da se pene povećavajte brzinu i postepeno dodajte beli šećer dok ne dobijete čvrst šne.
Kada je šne umućen, procedite kakao prah i mlevene bademe i sve izmešajte gumenom lopaticom kružnim pokretima.
Zatim po želji dodajte amareto ili bademov liker i pomešajte lopaticom.
Na kraju prebacite smesu u kesu sa glatkom mlaznicom prečnika 1 cm (ili kašikom) i nanesite četiri jednaka diska, odnosno kore, prečnika 23 cm na papir za pečenje.
Pecite 10 minuta na 190° C.
Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pažljivo uklonite papir za pečenje i ostavite na stranu dok ne budete spremni za upotrebu.

Čokoladni krem

Počnite hidratacijom želatine u hladnoj vodi najmanje 10 minuta.
U šerpi pomešajte mleko i pavlaku i zagrevajte ih na srednjoj vatri dok ne proključa.
U međuvremenu, u činiji pomešajte žumanca koja smo izdvojili od šnea za kore, beli šećer i so. Mikserom mešajte dok ne postane glatka i homogena smesa.
Kada mleko provri, dodajte smesu od žumanaca i mešajte. Zatim vratite smesu na vatru i kuvajte na srednjoj vatri dok se lagano ne zgusne na 82-84º C.
Zatim dodajte želatin, ugasite vatru i sipajte smesu u činiju preko čokolade. Sačekajte nekoliko trenutaka da se krema otopi čokoladu i promešajte.
Prebacite kremu u posudu, prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na minimum 4 sata, mada može i preko noći.
Izvadite fil iz frižidera i mutite na maloj brzini i postepeno dodajte puter. Povećajte na srednju brzinu i mutite oko 3 minuta. Ostavite na stranu.

Džem od maline

Stavite maline u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta ili dok se maline potpuno ne osuše. U međuvremenu, u činiji pomešajte šećer i so i želatin dobro promešajte.
Kuvajte još dva minuta i ostavite da se ohladi.


Čokoladna glazura

Zagrejte pavlaku do ključanja, prelijte preko čokolade, izmešajte, dodajte maslac i dobro promešajte.

Ređanje

U okruglom kalupu prvo stavite koru, pa fil od čokolade, pa tanak sloj džema, pa sledeću koru i tako ponavljate postupak do poslednje kore. Zatim, stavite tortu na rešetke i prelijte čokoladnim glazurom. Važno je da je glazura na temperaturi od oko 35º C.

Oznake:

baron torta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

krofne
Prethodni

Krofne, recept

Imamo recept za pomfrit kao iz restorana: Tajna se krije u jednom sastojku
Sledeći

Imamo recept za pomfrit kao iz restorana: Tajna se krije u jednom sastojku

Sledeći
Imamo recept za pomfrit kao iz restorana: Tajna se krije u jednom sastojku
20.04.2024.

Imamo recept za pomfrit kao iz restorana: Tajna se krije u jednom sastojku

Prethodni
18.04.2024.

Krofne, recept

krofne

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Promo
    Senke nad Balkanom
    “Sa nesojem se nikad nismo hvatali u kolo”: Snima se 3. sezona serije “Senke nad Balkanom”, a jedna rečenica sa snimanja je aktuelna na mrežama
    CityMagazine
    Poznati glumac
    “Trebalo mi je 5 minuta da shvatim ko je to”: Slavni glumac se potpuno transformisao na snimanju novog filma i niko ga ne prepoznaje
    CityMagazine
    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖