Bećarac, recept za brzinski ručak
Bećarac je tradicionalno srpsko jelo koje je jednostavno za pripremu i veoma ukusno.
Recept za bećarac:
Sastojci:
500 g paradajza
2 velike paprike (zelene ili crvene)
2 veća luka
2 veća krompira
2-3 šargarepe
2 čena belog luka
3-4 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
So po ukusu
Biber po ukusu
Peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Priprema povrća: Paradajz operite i isecite na kockice. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na trake ili kockice. Luk očistite i isecite na tanke kolutove ili kockice. Krompir oljuštite i isecite na kockice. Šargarepu oljuštite i isecite na kolutove ili kockice. Beli luk očistite i sitno iseckajte. Kuvanje: U velikoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite još jedan minut. Dodajte šargarepu i pržite oko 5 minuta dok ne počne da omekšava. Dodajte paprike i pržite još 5 minuta. Dodajte krompir, paradajz, so i biber. Dobro promešajte. Pokrijte šerpu poklopcem i kuvajte na srednje niskoj temperaturi oko 20-30 minuta, ili dok krompir ne bude kuvan. Povremeno promešajte i proverite da li treba dodati malo vode da se jelo ne bi zalepilo za dno. Završni dodaci: Kada je bećarac gotov, pospite ga sitno seckanim peršunom ako želite.
Služenje:
Bećarac možete poslužiti kao glavno jelo uz svež hleb ili kao prilog uz meso ili ribu. Takođe, odličan je i uz kiselo mleko ili jogurt.