Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

AUTOR: CityMagazine 21 Sep, 2022
Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i krenite u pripremu jela kuvara Mike Dajmaka.

Kar­pa­čo

Bif­tek – 600 g; ma­sli­no­vo ulje; so; bi­ber; par­me­zan; ma­slin­ke

Na pri­mor­ju ga pra­ve od tu­nje­vi­ne. Na kon­ti­nen­tu, pak, od bif­te­ka. Ja­sno je da­kle ko­ji re­cept sle­di.

Pre sve­ga, ko­mad me­sa mo­ra bes­pre­kor­no da se oči­sti, pa osta­vi u za­mr­zi­va­ču da od­le­ži bar ne­ko­li­ko da­na. On­da ova le­de­na „ce­pa­ni­ca” mo­ra dva­de­se­tak mi­nu­ta da odstoji na sob­noj tem­pe­ra­tu­ri, kol’ko da se pri­pre­mi osta­lo, a me­so sa­mo s po­vr­ši­ne raz­le­di. Za to vre­me se pri­pre­me ve­li­ki ta­njir ili oval, nož bri­dak i oštar po­put skal­pe­la, ma­sli­no­vo ulje, par­me­zan…

Bif­tek se po­pre­ko ise­če tan­ko, što ta­nje to bo­lje, pa po­re­đa na onom ta­nji­ru i za po­če­tak do­bro po­so­li. Od­o­zgo se pospe krup­no mle­ve­nim, ili još bo­lje tu­ca­nim bi­be­rom, pa na­ka­pa ma­sli­no­vim uljem. Za kraj se sve do­bro za­pra­ši ri­ba­nim par­me­za­nom.

Cr­ne ma­slin­ke, one ma­lo gor­ke, ve­li­ke po­put šlji­ve, slo­ži­će se s bif­te­kom, a bi­će pra­vi greh upu­šta­ti se u avan­tu­ru zva­nu kar­pa­čo bez so­lid­no po­pu­nje­ne vin­ske osta­ve: ču­ve­ni kjan­ti se pro­sto ven­čao s ovim je­lom.

Douaglas Lopes on Unsplash

Na­de­ve­ni pa­ra­dajz

Pa­ra­dajz – 1 kg; per­šu­nov list – 1 ve­za; svež bo­si­ljak – 3 gran­či­ce; be­li luk – 1 čen; ma­sli­no­vo ulje; so; bi­ber; sir ga­u­da – 200 g

Ki­lo­gra­mu pa­ra­daj­za, ne pre­ve­li­kih, ski­nu se ka­pe, iz­du­be ma­lo, po­so­le, pa na­gla­vač­ke okre­nu i sta­ve na či­stu kr­pu da se do­bro oce­de.

Za to vre­me pri­p­re­mi se na­dev: per­šun, bo­si­ljak i be­li luk se sit­no isec­ka­ju, po­bi­be­re i za­či­ne ma­sli­no­v­im uljem. Ovom sme­som na­pu­ne se pa­ra­daj­zi. Va­tro­stal­na či­ni­ja se podma­že ma­sli­no­vim uljem, pa­ra­daj­zi po­re­đa­ju, pa za­pe­ku u vre­loj rer­ni. Kad su na po­la pu­ta da bu­du go­to­vi, iz­va­de se, sva­ki ko­mad za­tvo­ri si­rom ga­u­da, pa za­pe­ku još de­se­tak mi­nu­ta. Slu­že se to­pli, ukra­še­ni li­sti­ći­ma sve­žeg bo­silj­ka i per­šu­na.

Te­le­ći ko­tle­ti s gor­gon­zo­lom

Te­le­ći ko­tle­ti – 1 kg; pu­ter – 80 g; gor­gon­zo­la – 120 g; ma­sli­no­vo ulje; so; bi­ber

Te­le­ći ko­tle­ti (s ko­skom) pre­ma­žu se ma­sli­no­vim uljem, pa na vre­lom gril tiganju is­pe­ku s jed­ne stra­ne, onda po­so­le i po­bi­be­re, pa is­pe­ku s dru­ge stra­ne. Ona­mo se umu­te sir gor­gon­zo­la i pu­ter, či­me se za­li­ju ko­tle­ti od­mah po ski­da­nju s va­tre. Slu­ži se od­mah, uz ze­le­nu sa­la­tu ili ra­dič.

engin akyurt on Unsplash

Naslovna fotografija: Quin Engle on Unsplash

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…