• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Viljuškom po svetu - Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

CityMagazine
21.09.2022. 2 min Recepti

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i krenite u pripremu jela kuvara Mike Dajmaka.

Kar­pa­čo

Bif­tek – 600 g; ma­sli­no­vo ulje; so; bi­ber; par­me­zan; ma­slin­ke

Na pri­mor­ju ga pra­ve od tu­nje­vi­ne. Na kon­ti­nen­tu, pak, od bif­te­ka. Ja­sno je da­kle ko­ji re­cept sle­di.

Pre sve­ga, ko­mad me­sa mo­ra bes­pre­kor­no da se oči­sti, pa osta­vi u za­mr­zi­va­ču da od­le­ži bar ne­ko­li­ko da­na. On­da ova le­de­na „ce­pa­ni­ca” mo­ra dva­de­se­tak mi­nu­ta da odstoji na sob­noj tem­pe­ra­tu­ri, kol’ko da se pri­pre­mi osta­lo, a me­so sa­mo s po­vr­ši­ne raz­le­di. Za to vre­me se pri­pre­me ve­li­ki ta­njir ili oval, nož bri­dak i oštar po­put skal­pe­la, ma­sli­no­vo ulje, par­me­zan…

Bif­tek se po­pre­ko ise­če tan­ko, što ta­nje to bo­lje, pa po­re­đa na onom ta­nji­ru i za po­če­tak do­bro po­so­li. Od­o­zgo se pospe krup­no mle­ve­nim, ili još bo­lje tu­ca­nim bi­be­rom, pa na­ka­pa ma­sli­no­vim uljem. Za kraj se sve do­bro za­pra­ši ri­ba­nim par­me­za­nom.

Cr­ne ma­slin­ke, one ma­lo gor­ke, ve­li­ke po­put šlji­ve, slo­ži­će se s bif­te­kom, a bi­će pra­vi greh upu­šta­ti se u avan­tu­ru zva­nu kar­pa­čo bez so­lid­no po­pu­nje­ne vin­ske osta­ve: ču­ve­ni kjan­ti se pro­sto ven­čao s ovim je­lom.

Viljuškom po svetu - Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom
Douaglas Lopes on Unsplash

Na­de­ve­ni pa­ra­dajz

Pa­ra­dajz – 1 kg; per­šu­nov list – 1 ve­za; svež bo­si­ljak – 3 gran­či­ce; be­li luk – 1 čen; ma­sli­no­vo ulje; so; bi­ber; sir ga­u­da – 200 g

Ki­lo­gra­mu pa­ra­daj­za, ne pre­ve­li­kih, ski­nu se ka­pe, iz­du­be ma­lo, po­so­le, pa na­gla­vač­ke okre­nu i sta­ve na či­stu kr­pu da se do­bro oce­de.

Za to vre­me pri­p­re­mi se na­dev: per­šun, bo­si­ljak i be­li luk se sit­no isec­ka­ju, po­bi­be­re i za­či­ne ma­sli­no­v­im uljem. Ovom sme­som na­pu­ne se pa­ra­daj­zi. Va­tro­stal­na či­ni­ja se podma­že ma­sli­no­vim uljem, pa­ra­daj­zi po­re­đa­ju, pa za­pe­ku u vre­loj rer­ni. Kad su na po­la pu­ta da bu­du go­to­vi, iz­va­de se, sva­ki ko­mad za­tvo­ri si­rom ga­u­da, pa za­pe­ku još de­se­tak mi­nu­ta. Slu­že se to­pli, ukra­še­ni li­sti­ći­ma sve­žeg bo­silj­ka i per­šu­na.

Te­le­ći ko­tle­ti s gor­gon­zo­lom

Te­le­ći ko­tle­ti – 1 kg; pu­ter – 80 g; gor­gon­zo­la – 120 g; ma­sli­no­vo ulje; so; bi­ber

Te­le­ći ko­tle­ti (s ko­skom) pre­ma­žu se ma­sli­no­vim uljem, pa na vre­lom gril tiganju is­pe­ku s jed­ne stra­ne, onda po­so­le i po­bi­be­re, pa is­pe­ku s dru­ge stra­ne. Ona­mo se umu­te sir gor­gon­zo­la i pu­ter, či­me se za­li­ju ko­tle­ti od­mah po ski­da­nju s va­tre. Slu­ži se od­mah, uz ze­le­nu sa­la­tu ili ra­dič.

Viljuškom po svetu - Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom
engin akyurt on Unsplash

Naslovna fotografija: Quin Engle on Unsplash

Oznake:

biftekitalijanska kuhinjaMika Dajmakparadajz

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!
Prethodni

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Pica od starog hleba
Sledeći

Pica od starog hleba

Sledeći
Pica od starog hleba
21.09.2022.

Pica od starog hleba

Prethodni
19.09.2022.

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖