Bif Burginjon (Burgundski gulaš): Čuveni klasik francuske kuhinje koji je dostojan svake svečane trpeze
Bif Burginjon (Burgundski gulaš) je čuveni francuski klasik po receptu slavne TV kuvarice Džulije Čajld. Zahvaljujući svom neprevaziđenom ukusu i obilju aroma, ovo jelo dostojno je svake svečane trpeze, pa je kao takvo idealno za praznike koji nam dolaze.
Iako bif burginjon sadrži dosta sastojaka i dugo se krčka, ovo impresivno jelo zaista zaslužuje svaki izdvojeni minut vremena i truda. Napravite ga i počastite svoje najdraže – verujemo da će ovo jelo dugo pamtiti.
Bif Burginjon (Burgundski gulaš)
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 g slanine
- 1,5 kg nemasnog goveđeg mesa
- 1 šargarepa
- 1 crveni luk
- 6 čenova belog luka
- 2 kašike brašna
- 500 ml crnog vina (Merlot ili Pinot Noir)
- 500 ml goveđeg bujona
- 2 kašike paradajz koncentrata
- 2 lista lovora
- 35 g maslaca
- 500 g smeđih šampinjona
- 2 kašičice sveže naseckanog peršuna
- so, po ukusu
Priprema:
- Uključite rernu na 180 stepeni C i pustite da se greje.
- Zagrejte ulje u velikom loncu s debelim dnom i prepržite slaninu isečenu na komade. Izvadite iz lonca i isecite na veće komade.
- Zatim na tu masnoću dodajte naseckani luk i šargarepu isečenu na kolutove i dinstajte da malo omekšaju.
- Ubacite 4 čena sitno naseckanog belog luka i uz mešanje dinstajte jedan minut.
- Dodajte ranije prepržene komade slanine i govedine, posolite, pospite brašnom i promešajte, pa pustite da se lepo zapeče sa svih strana.
- Sipajte vino, bujon, stavite paradajz koncentrat i lovor, pa sve fino promešajte.
- Pustite da prokuva, a onda ugasite vatru i posudu premestite u zagrejanu rernu na 2 do 3 sata.
- Pred kraj kuvanja, kad govedina postane mekana i odvaja se, pripremite šampinjone.
- Na tiganju rastopite maslac i dodajte šampinjone, pa ih pržite uz mešanje oko pet minuta.
- Ubacite u lonac s govedinom. Poslužite uz pire krompir. Prijatno!
Izvor: Index.hr