Bingo torta, recept za klasik koji smo zavoleli ponovo
Bingo torta je poslastica koja nas je u detinjstvu ponekad nervirala zbog jednostavnog izgleda, ali kao odrasli je gledamo potpuno drugačije – kremasta, bogata, sa savršenim slojevima i čokoladnim prelivom. Ova verzija je prilagođena modernom oku i ukusu, savršena za vikend uživanje ili brzu pripremu kad se očekuju gosti.
Sastojci (za 8-10 porcija):
Kora i tekstura:
300 g petit keksa (ili sličnog, za bolju hrskavost)
200 g mlevenih oraha ili lešnika
2 kašike kakaa u prahu
Krem i preliv:
250 g čokolade za kuvanje ili mlečne čokolade
200 ml pavlake za kuvanje
100 g maslaca ili margarina
50 g šećera u prahu
1 kašičica vanilin šećera
Za dekoraciju:
Rendana čokolada, sitno seckani orašasti plodovi ili jestivo zlato
Priprema:
Priprema baze: Keks, kakao i mlevene orahe dobro pomešati. Polovinu smese staviti u kalup obložen papirom za pečenje i blago pritisnuti da formira kompaktnu podlogu.
Čokoladna krema: Pavku za kuvanje zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i dodati seckanu čokoladu, maslac i šećer. Mešati dok se sve lepo ne poveže u glatku, sjajnu kremu.
Složiti tortu: Preliti polovinu kreme preko prve kore, zatim rasporediti preostalu keks smesu i završiti prelivom od kreme.
Hlađenje i dekoracija: Tortu ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, najbolje preko noći. Pre serviranja dekorisati rendanom čokoladom, orasima ili zlatnim detaljima za efekat “premium”.
Saveti:
Za dodatni luksuz, slojeve možete blago natopiti kafom ili likerom po izboru.
Čuva se u frižideru do 5 dana, a idealna je i za deljenje sa prijateljima – svaki sloj je savršeno definisan.
Ova moderna bingo torta je spoj nostalgije i savremenog stila, idealna za one koji žele da klasiku posvete novo ruho.

Trenutno nema komentara! Budite prvi