• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Torta kraljice Natalije: Recept iz 1888. godine
Omiljena torta kraljice Natalije, foto: Shutterstock

Torta kraljice Natalije: Recept iz 1888. godine

CityMagazine
31.10.2023. 2 min Recepti

Čokoladna torta kraljice Natalije je originalna torta od čokolade koja je pripremana u domaćinstvu Jevrema Grujića prilikom posete kraljice Natalije Obrenović.

Kao i svaka moda, čajanke su krajem 19. veka dobile posebno mesto u društvenom životu Beograda.

Smatra se da je baš kraljica Natalija najviše doprinela da poziv na čaj postane sinonim za društveno okupljanje. Naročito se pazilo na lepe manire, prikladnu odeću i izbor laganih tema za razgovor. Servis u kojem je čaj posluživan vrlo brzo postao pitanje prestiža.

U visokim krugovima veliki srebrni čajnik zaokupljao je posebno i vidno mesto u trpezariji. Veliki broj zapisa govori o značaju okupljanja uz čaj, jer su ugledne dame tog vremena organizovale posebne čajanke na kojima su sakupljale dobrotvorne priloge za one kojima je pomoć bila potrebna.

Uz čaj su se služile kiflice ili pogacice sa sirom i kimom, a glavna poslastica bila je čokoladna torta, omiljeni slatkiš kraljice Natalije Obrenović.

U to vreme u uglednim kućama se služili jednostavni srpski specijaliteti, pa je i ova torta napravljena po jednostavnoj recepturi. Originalni recept iz 1888. godine pronađen je u arhivi u Domu Jevrema Grujića.

Recept

Potrebno je:

čokolada za kuvanje 150 grama

jaja-6

šećer 150 grama

prašak za pecivo 1/2

ulje 150 grama

brašno 150 grama

marmelada

slatka pavlaka- 200 ml

čoklada za kuvanje- 250 hrama

Postupak: Rastopiti čokoladu sa jednom kašikom mleka na laganoj vatri. Razvojiti belanca od žumanaca i umutiti čvrst sneg. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati ulje i rastopljenu čokoladu. U kremu dodati sneg od belanaca, brašno i prašak za pecivo. Smesu staviti u namazan i pobrašnjen kalup, pa potom sve u rernu na nekih 180 do 200 speteni. Pecite 40- 45 minuta. Kada bude pečena, izvadite je, ostavite da se ohladi, pa je isecite na pola. Staviti marmeladu između slojeva i okolo. Tortu premazati čokoladnom glazurom.

Depresivna torta: Nema jeftinije poslastice, a za pripremu vam treba 10 minuta

Serviranje

U to vreme u Srbiji se više vodilo računa o priboru i načinu serviranja čaja, a manje o vrstama koje se piju. Zbog toga se u Srbiji čaj poistovećuje sa svim napicima koji se spravljaju od osušenog bilja i vrele vode.

Na stočić u salonu stavljao se najlepši laneni stolnjak s istovetnim salvetama. Centralno mesto zauzimala su dva srebrna čajnika, izrađena u čuvenim bečkim radionicama, i uz njih šećernik i šoljice od najfinijeg porcelana. U jedan čajnik se stavljalo onoliko kašičica čaja koliko je bilo gostiju i obavezno još jedna kašičica priredne, za čajnik, kako se govorilo. Da bi se dobio najfiniji ukus, čaj se prelivao vrelom vodom iz drugog čajnika, nikako ključalom. Šećernik je bio mala posuda od srebra u koju su se stavljale kockice šećera, pa su dame srebrnim hvataljkama uzimale onoliko kockica koliko je po njihovom ukusu bilo. Uz mleko u srebrnim bokalčićima i sok od limuna u malim kristalnim bočicama, kasnije je služen i rum u kristalnoj flašici s čepom. Šoljica se držala u ruci, iznad tacnice (koja se držala u drugoj), palcem i kažiprstom za tanku dršku, a blago podignut mali prst smatrao se delom finog vaspitanja prave dame.

Oznake:

tortatorta kraljice natalije

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Brza pogača, recept za početnike
Prethodni

Brza pogača, recept za početnike

Teleća čorba, recept sa kojim nema greške
Sledeći

Teleća čorba, recept sa kojim nema greške

Sledeći
Teleća čorba, recept sa kojim nema greške
31.10.2023.

Teleća čorba, recept sa kojim nema greške

Prethodni
30.10.2023.

Brza pogača, recept za početnike

Brza pogača, recept za početnike

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖