Bougatsa, slatko grčko pecivo od limuna, griza i vanile kome niko neće moći da odoli
Bougatsa, slatko grčko pecivo koje se najčešće jede za doručak (mada može i bilo kada u toku dana) pravi je delikates koji morate da probate! Kombinacija neodoljivog aromatičnog krema od limuna, vanile i griza, te hrskavih kora pravi je praznik za sva čula!
U pitanju je recept koji uključuje svega nekoliko sastojaka i koji se sprema prilično jednostavno, tako da nema razloga da ga ne isprobate u kućnoj verziji. Ukoliko ste je već jeli u Grčkoj, onda znate da je bougatsa vredna uključivanja rerne, čak i tokom ovih vrelih dana. A kako se bougatsa sprema otkrijte u nastavku.
Bougatsa
Sastojci:
- 4 velika jajeta, sobne temperature
- 2/3 šolje belog šećera
- 3 šolje punomasnog mleka
- 1/2 šolje griza
- 1 šolja hladnog neslanog putera, iseckanog na kockice
- 2 kašike izrendane limunove korice
- 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
- 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
- 3/4 šolje neslanog putera
- 18 kora za pitu
- 2 kašičice šećera u prahu
- 1/8 kašičice mlevenog cimeta
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
- Jaja mutite mikserom srednjom brzinom dok ne postanu penasta, oko 1 minut. Dodajte beli šećer, pa nastavite sa mućenjem dok smesa ne postane gusta i penasta, oko 4 do 5 minuta.
- U međuvremenu, zagrejte mleko u velikoj šerpi na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok mleko ne počne da ključa. Mikserom na maloj brzini polako sipajte vrelo mleko u smesu od jaja, pa mutite dok se potpuno ne sjedini, oko 30 sekundi.
- Prespite smesu u šerpu. Stavite lonac na srednje nisku vatru i kuvajte, neprestano mešajući, dok smesa ne počne da ključa i lagano se zgusne, oko 3 do 4 minuta.
- Postepeno dodajte i griz, pa kuvajte, neprestano mešajući, dok se smesa ne zgusne do konzistencije kaše, 1 do 2 minuta.
- Uklonite šerpu sa šporeta. Postepeno u smesu umutite hladan puter, dodajući kašiku po kašiku, dok se ne istopi i homogenizuje, oko 2 minuta. Dodajte i limunovu koricu, limunov sok i vanilu, pa ostavite krem da odstoji na sobnoj temperaturi dok pripremate tepsiju, povremeno mešajući.
- Premažite dno i stranice nelepljivog pleha za pečenje veličine 32 x 22 cm sa oko 1 kašikom rastopljenog putera. Kore za pitu položite na suvu i čistu radnu površinu, pa ih pokrijte vlažnom čistom kuhinjskom krpom kako se u međuvremenu ne bi osušile. Složite 8 kora u pripremljenu tepsiju, lagano premazujući svaku koru otopljenim puterom.
- Preko kora nanesite ohlađen krem u ravnom sloju. Odozgo stavite 2 kore, takođe lagano premazane otopljenim puterom, tako da pokrijete stranice tepsije.
- Preostalih 8 kora pripremite na sledeći način: uzmite 1 koru, stavite je na radnu površinu, pa je lagano premažite otopljenim puterom. Počevši od kraće strane, presavijte je kao harmoniku tako da dobijete naboranu traku širine 5 cm. Stavite presavijenu koru unakrsno u tepsiju sa naborima okrenutim nagore. Ponovite postupak sa preostalih 7 kora, slažući ih jednu pored druge kako bi potpuno pokrile tepsiju.
- Pecite u zagrejanoj rerni dok testo ne postane zlatnosmeđe i hrskavo, 40 do 45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite bougatsa-u da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Pospite ravnomerno šećerom u prahu i cimetom, isecite na kvadrate i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Verujemo da će vas bougatsa oduševiti, a ako volite grčke poslastice, obavezno probajte i preukusnu, egzotičnu portokalopitu. Prijatno!
Izvor: allrecipes
No Comment! Be the first one.