Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti
Jedna od tradicija koja se ističe tokom Božića jeste bogata trpeza na kojoj se, pored raznih drugih jela, nađu i poslastice kao što su božićni kolači.
Božićni kolači ili božićni keksi su tradicionalno šećerni kolačići ili biskviti napravljeni u različitim oblicima vezanim za Božić.
Aroma začina, toplota rerne i radost ukrašavanja stvaraju magičnu atmosferu u kuhinji.
U nastavku vam donosimo nekoliko različitih recepata za božićne kolače koji ne samo da će ispuniti vaš dom predivnim mirisima, već će rezultirati najlepšim i najukusnijim kolačima.
Sastojci:
- Maslac – 125 g
- Jaja – 2 komada
- Šećer – 3/4 šolje
- Brašno – 1.5 šolja
- Cimet – 1/2 kesice
- Bademi – 50 g
Priprema:
- Jedno belance se odvaja za premazivanje jaja, odnosno koristi se kasnije kao glazura. Maslac napola istopite i pomešajte sa jajima i šećerom uz postepeno dodavanje brašna i cimeta. Od ove smese pravi se testo, ali se ne oblikuje kao klasično – u loptu, već u tanku koru debljine 1 mm.
- Koru isecite na različite oblike, a možete koristiti i specijalne modle za božićne kolače, poput onih u obliku jelkica.
- Oblikovane božićne kolače poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite umućenim belancetom koje ste prethodno odvojili.
- Pospite božićne kolačiće mlevenim bademima i pecite u rerni na 220℃ dok ne postanu svetlo braon boje.
Vaši božićni kolačići sa cimetom su gotovi! Prijatno!