Breskvice, recept za kolače koje su pravile bake
Breskvice i to rumene su jedan od onih pravih starinskih kolača koji nas nostalgično svojim izgledom podsećaju na veštinu naših tetki i baka.
Obično se prave tokom prigodnih praznika podsećajući mnoge od nas na dane detinjstva.
Svakako ova poslastica podseća na ukus tradicije. Breskvice su kolačići poznati su u celom svetu, Italijani ih zovu (Pesche Dolci).
Dolaze iz Toskane, gde su i nastale breskvice sa nešto drugačijim punjenjem. Kolačići se uranjaju u italijanski liker pod nazivom Alchermes i valjaju u šećer.
Šta je Alchermes? To je gust jarko crveni liker koji ima cvetnu aromu slatkog začinjenog ukusa. Kako se liker teško nalazi van same Toskane, nastale su razne varijacije bojenja.
Priprema breskvica zahteva malo više vremena i truda, ali se rezultat koji dobijemo definitivno isplati.
Breskvice ne samo što su ukusne nego su isto toliko i lepe. Ako biste pitali bilo koju domaćicu sa naših prostora da li je ovaj recept star odgovorila bi vam da je to autohtoni domaći recept.
Šta nam je sve potrebno:
Za testo:
3 jaja
500g brašna
200g šećera u prahu
200ml masti (ulje ili puter)
75ml slatke pavlake (mleko)
prašak za pecivo
korica od jednog limuna
kašičica ekstrakta od vanile
prstohvat soli
Za fil:
mrvice od izdubljenih breskvica
300g pekmeza (kajsija, breskva)
100g samlevenih oraha
crvena i žuta boja za kolače
kristal šećer za oblaganje
Način pripreme:
U brašno narendati limunovu koricu, dodati prašak za pecivo, so.
Jaja umutiti sa šećerom pa sve vreme mućenja dodavati po malo otopljene masti ili ulja, vanilu, slatku pavlaku. Spojiti jaja sa brašnom.
Kad se testo lepo sjedini, ostaviti u frižideru sat vremena prekriveno providnom folijom.
Nakon toga izvaditi testo, prebaciti na radnu površinu posutu brašnom. Testo iseći na par komada, pa od svakog komada napraviti rolnicu i iseckati na podjednake komadiće.
Komadiće oblikovati u kuglice i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Peći u zagrejanoj rerni na 180C, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla.
Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem.
Od mrvica koje smo izdubili, pekmeza i oraha napraviti fil pa puniti polovine i spajati breskvice.
Tako spojene breskvice umočiti u jestivu boju (razrediti vodom), prvo u žutu, potom u crvenu. Staviti minut na ubrus da se ocede i uvaljati u kristal šećer. Može se koristiti samo crvena boja.
Ukrasiti zelenim listićem.
Napomena: Interesantan je recept i za drugi fil: pored oraha i mrvica dodati puter, i malo arome poput ruma ili maraskina. Nekoliko veoma dobrih preporuka na koje smo naišli oko pripreme breskvica, otkinuti par manjih komadića testa i oblikovati u kuglice, ostaviti sa strane kako bi videli da li će kuglice zadržati svoj oblik.
Ukoliko zadrže oblik, sa testom je sve kako treba, ukoliko se lagano spuste to je znak da treba dodati još malo brašna u testo. Obavezno koristiti šećer u prahu jer se on prilikom pečenja lakše topi nego kristal šećer pa neće izazvati pucanje biskvita, što nam je veoma važno.
No Comment! Be the first one.