• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Breskvice
Breskvice, foto: Shutterstock

Breskvice, recept za kolače koje su pravile bake

CityMagazine
14.12.2024. 2 min Recepti

Breskvice i to rumene su jedan od onih pravih starinskih kolača koji nas nostalgično svojim izgledom podsećaju na veštinu naših tetki i baka.

Obično se prave tokom prigodnih praznika podsećajući mnoge od nas na dane detinjstva.

Svakako ova poslastica podseća na ukus tradicije. Breskvice su kolačići poznati su u celom svetu, Italijani ih zovu (Pesche Dolci).

Dolaze iz Toskane, gde su i nastale breskvice sa nešto drugačijim punjenjem. Kolačići se uranjaju u italijanski liker pod nazivom Alchermes i valjaju u šećer.

Šta je Alchermes? To je gust jarko crveni liker koji ima cvetnu aromu slatkog začinjenog ukusa. Kako se liker teško nalazi van same Toskane, nastale su razne varijacije bojenja.

Priprema breskvica zahteva malo više vremena i truda, ali se rezultat koji dobijemo definitivno isplati.

Breskvice ne samo što su ukusne nego su isto toliko i lepe. Ako biste pitali bilo koju domaćicu sa naših prostora da li je ovaj recept star odgovorila bi vam da je to autohtoni domaći recept.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

3 jaja
500g brašna
200g šećera u prahu
200ml masti (ulje ili puter)
75ml slatke pavlake (mleko)
prašak za pecivo
korica od jednog limuna
kašičica ekstrakta od vanile
prstohvat soli

Za fil:

mrvice od izdubljenih breskvica
300g pekmeza (kajsija, breskva)
100g samlevenih oraha
crvena i žuta boja za kolače



kristal šećer za oblaganje

Način pripreme:

U brašno narendati limunovu koricu, dodati prašak za pecivo, so.

Jaja umutiti sa šećerom pa sve vreme mućenja dodavati po malo otopljene masti ili ulja, vanilu, slatku pavlaku. Spojiti jaja sa brašnom.

Kad se testo lepo sjedini, ostaviti u frižideru sat vremena prekriveno providnom folijom.

Nakon toga izvaditi testo, prebaciti na radnu površinu posutu brašnom. Testo iseći na par komada, pa od svakog komada napraviti rolnicu i iseckati na podjednake komadiće.

Komadiće oblikovati u kuglice i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Peći u zagrejanoj rerni na 180C, oko 15 minuta, boja biskvita treba da ostane svetla.

Još tople pečene biskvite, pažljivo izdubiti tankim nožićem.

Od mrvica koje smo izdubili, pekmeza i oraha napraviti fil pa puniti polovine i spajati breskvice.

Tako spojene breskvice umočiti u jestivu boju (razrediti vodom), prvo u žutu, potom u crvenu. Staviti minut na ubrus da se ocede i uvaljati u kristal šećer. Može se koristiti samo crvena boja.

Ukrasiti zelenim listićem.

Napomena: Interesantan je recept i za drugi fil: pored oraha i mrvica dodati puter, i malo arome poput ruma ili maraskina. Nekoliko veoma dobrih preporuka na koje smo naišli oko pripreme breskvica, otkinuti par manjih komadića testa i oblikovati u kuglice, ostaviti sa strane kako bi videli da li će kuglice zadržati svoj oblik.

Ukoliko zadrže oblik, sa testom je sve kako treba, ukoliko se lagano spuste to je znak da treba dodati još malo brašna u testo. Obavezno koristiti šećer u prahu jer se on prilikom pečenja lakše topi nego kristal šećer pa neće izazvati pucanje biskvita, što nam je veoma važno.

Oznake:

breskvicekolač

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

vanilice
Prethodni

Vanilice, recept koji se ne menja

Sarma
Sledeći

Greške u kuhinji koje se ne opraštaju: Da li se meso dinsta pre nego što se mota sarma?

Sledeći
Sarma
15.12.2024.

Greške u kuhinji koje se ne opraštaju: Da li se meso dinsta pre nego što se mota sarma?

Prethodni
13.12.2024.

Vanilice, recept koji se ne menja

vanilice

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖