Carska pita, recept za jednostavnu gozbu
Carska pita je odlično rešenje za doručak, večeru, užinu, a tako se lako pravi. Sve sastojke uglavnom već imate kod kuće, a i ako ih nemate, nešto od namirnica za filovanje slobodno možete da izbacite iz recepta.
Sastojci:
4 jaja
1 čaša jogurta ili kiselog mleka
1 čaša ulja (koristite čašu od jogurta kao meru)
2 čaše brašna (opet, koristite čašu od jogurta kao meru, jedna kukuruznog i jedna običnog brašna)
1 kesica praška za pecivo
So po ukusu
200 g sira
200 g šunke
4-5 kiselih krastavaca
2-3 kisele paprike
Uputstvo:
Prvo, iseckajte šunku i sir na sitnije komade, ili ih narendajte ako su u komadu. Kisele krastavce i kisele paprike naseckajte na trakice.
U posudi za mešanje, razbijte jaja, dodajte jogurt i dobro promešajte. Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo i temeljno izmešajte. Postepeno dodajte ulje i dobro sjedinite smesu.
Dodajte iseckanu šunku, sir, kisele krastavce i paprike u smesu. Temeljno promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno rasporedili.
Namastite i pospite brašnom posudu za pečenje. Prebacite smesu u posudu i poravnajte je.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice