Čizkejk, recept sa jogodama
Ovaj kremasti čizkejk sa jagodama je savršen za bilo koju priliku. Treba da ispečete tortu i ostavite je da se hladi sat vremena, a zatim je ohladite u frižideru najmanje 4 sata pre služenja.
Ovaj recept za čizkejk sa jagodama je jednostavan, impresivan i savršen slatkiš za pravljenje kod kuće, piše allrecepies.
Kako napraviti čizkejk sa jagodama
Detaljan spisak sastojaka i korak-po-korak uputstva možete pronaći u receptu ispod, ali evo osnovnih koraka:
Sastojci
Za koru: mleveni keks, puter, beli šećer i cimet
Za fil: jagode, kukuruzni skrob, krem sir, zaslađeno kondenzovano mleko, sok od limuna, ekstrakt vanile i jaja
Kako napraviti domaći čizkejk sa jagodama
Evo kratkog pregleda šta možete očekivati ako ste rešili da pravite ovaj kolač .
Napravite koru i pritisnite je u pleh. Ohladite u frižideru.
Umutite jagode i kukuruzni skrob, zatim kuvajte sos dok ne postane gust i sjajan.
Napravite fil od krem sira sa preostalim sastojcima.
Sastavite čizkejk prema detaljnim uputstvima ispod.
Pecite dok čizkejk ne bude skoro gotov, ohladite i stavite u frižider.
Poslužite sa sačuvanim prelivom od jagoda.
Kako čuvati čizkejk sa jagodama
Najbolje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do četiri dana. Nikada nemojte ostavljati čizkejk van frižidera duže od dva sata. Nivo bakterija će rasti na sobnoj temperaturi, što vas izlaže riziku od trovanja hranom.
Možete li zamrznuti čizkejk?
Da, možete zamrznuti čizkejk sa jagodama. Dozvolite da se čizkejk stegne u frižideru, zatim ga čvrsto umotajte u providnu foliju. Dodajte sloj aluminijumske folije za dodatnu zaštitu. Zamrznite do dva meseca. Odmrznite u frižideru preko noći.
Recept za čizkejk sa jagodama
Sastojci
Kora:
1 ¼ šolje mlevenog keksa
⅓ šolje putera, otopljenog
¼ šolje belog šećera
2 kašičice mlevenog cimeta
Fil:
300 gr isecakanih jagoda
1 kašika kukuruznog skroba
250 gr krem sira
konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka, 400 gr
¼ šolje soka od limuna
½ kašičice ekstrakta vanile
3 jaja
1 kašika vode (opciono)
Uputstva
Napravite koru: Pomešajte keks, puter, šećer i cimet u posudi; dobro promešajte. Utisnite smesu na dno nezamašćenog kalupa za pitu prečnika 23 cm . Stavite u frižider da se ohladi 30 minuta.
Zagrejte rernu na 150 stepeni C.
Napravite fil: Stavite jagode i kukuruzni skrob u blender. Pokrijte i mutite dok ne postane glatko.
Sipajte preliv od jagoda u šerpu i pustite da proključa na jakoj vatri. Kuvajte i mešajte dok se sos ne zgusne i postane sjajan, oko 2 minuta. Sačuvajte 1/3 šolje preliva od jagoda; ostavite da se ohladi. Pokrijte i stavite preostali sos u frižider za serviranje.
Umutite krem sir u posudi mikserom dok ne postane svetlo i penasto; postepeno dodajte kondenzovano mleko. Umešajte sok od limuna i ekstrakt vanile, zatim lagano umešajte jaja na niskoj brzini miksera dok se samo ne sjedine.
Sipajte polovinu smese od krem sira preko kore; stavite polovinu sačuvanog preliva od jagoda po 1/2 kašičice na sloj od krem sira. Pažljivo kašikom rasporedite preostalu smesu od krem sira preko preliva; stavite preostali preliv od jagoda po 1/2 kašičice na vrh. Nožem presecite samo gornji sloj da biste napravili šare sa prelivom od jagoda.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok se centar ne skoro stegne, 45 do 50 minuta.
Ohladite na rešetki 10 minuta. Pažljivo prođite nožem oko ivice kalupa da biste je oslobodili; ohladite sat na sobnoj temperaturi. Stavite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći pre služenja.
Poslužite sačuvani preliv od jagoda sa kolačem. Ako je sos pregust, umešajte vodu.