Čokoladna torta, recept za jednostavni slatkiš
Evo jednostavnog recepta za sočnu čokoladnu tortu koju možete napraviti bez puno truda.
Jednostavna čokoladna torta
Sastojci:
Za koru:
3 jaja 200 g šećera 200 ml mleka 100 ml ulja 200 g brašna 50 g kakao praha 1 kesica praška za pecivo (10 g) 1 kašičica vanilin šećera
Za čokoladni fil:
200 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake
50 g putera
Za dekoraciju (opciono):
Šlag ili umućena pavlaka
Rendana čokolada ili kakao
Priprema:
Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane penasto. Dodati mleko i ulje, pa lagano umešati. Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodati u smesu uz lagano mešanje. Sipati u kalup (prečnika oko 22 cm) obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 30 minuta (proveriti čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov). Ostaviti da se ohladi, pa prepoloviti na dva dela.
Priprema fila:
Ugrejati slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da provri!). Skloniti s vatre, dodati izlomljenu čokoladu i puter, pa mešati dok se sve ne istopi i sjedini. Ostaviti da se malo prohladi, da postane gušći fil.
Slaganje torte:
Jednu koru staviti na tanjir i preliti polovinom fila. Preklopiti drugom korom i premazati preostalim filom. Ukrasiti po želji – šlagom, kakaom ili rendanom čokoladom.
Hlađenje:
Ostaviti u frižideru najmanje 2 sata da se sve lepo sjedini i stegne.
Nema komentara! Budite prvi.