Coq au vin – francuski gurmanski klasik koje je praznik za sva čula
Coq au vin je tradicionalno francusko jelo koje se sastoji od piletine kuvane u crvenom vinu, obično uz dodatak slanine, pečuraka, luka, belog luka i začina. Coq au vin se obično dugo krčka na laganoj vatri, zahvaljujući čemu se meso topi i spada sa kostiju, a sos bude savršeno redukovan i pun fantastičnih aroma.
Iako zahteva malo više sastojaka i vremena za pripremu, coq au vin je pravi gurmanski delikates koji je apsolutno vredan toga. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:
Coq au vin
Sastojci:
- 1 celo pile
- 3 ⅓ crnog luka
- ½ šolje vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice belog šećera
- 4 velike pečurke, očišćene i izrezane na četvrtine
- 3 čena belog luka, izgnječena
- 1 ½ šolje suvog i jakog crvenog vina
- 2 lovorova lista
- 1 grančica majčine dušice
- ¾ kašičice soli
- ¾ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 2 kašike crnog vina
- 1 kašičica krompirovog skroba
- 4 kriške hleba, uklonjene kore
- 2 kašičice ulja kanole
- 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
Priprema:
- Isecite krilca od pileta, presecajući na zglobovima na 3 dela. Preostalu piletinu isecite na 4 dela – 2 bataka i karabataka i 2 dela grudi.
- Uklonite kožu i kosti sa grudi i pilećih krilaca, otkoštite batake i karabatake, pa isecite meso na veće komade.
- Pomešajte 3 glavice seckanog crnog luka, vodu, 1 kašiku maslinovog ulja i šećer u velikom tiganju, pa dovedite do ključanja i kuvajte dok voda ne ispari i luk počne da se prži, 2 do 4 minuta. Nastavite sa kuvanjem i mešanjem, povremeno okrećući tiganj, dok luk ne porumeni i ne glazira se sa svih strana, 5 do 7 minuta.
- Dodajte pečurke, pa kuvajte i mešajte 1 minut. Uklonite sa vatre i poklopite.
- Zagrejte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
- Dodajte pileća krilca i kuvajte, često mešajući, dok ne porumene sa svih strana, 2 do 3 minuta. Dodajte meso od bataka, pa kuvajte i mešajte dok ne porumeni, 2 do 3 minuta po strani. Dodajte i grudi, pa kuvajte i mešajte dok ne porumeni, 2 minuta po strani. Prebacite komade piletine na tanjir.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
- Stavite 1/3 glavice crnog luka u isti tiganj koji ste koristili za piletinu, pa kuvajte i mešajte 1 minut.
- Dodajte beli luk, pa kuvajte dok ne zamiriše, oko 10 sekundi. Dodajte 1 1/2 šolje crnog vina, lovorov list, majčinu dušicu, so i biber, pa dovedite do ključanja. Vratite krilca i meso od bataka u tiganj; poklopite i lagano dinstajte 5 minuta. Dodajte zatim i pileće grudi i lagano dinstajte dok piletina više ne bude ružičasta u sredini, oko 6 minuta.
- Pomešajte 2 kašike crnog vina i krompirovog skroba zajedno u posudi dok se ne rastvore. Sipajte u tiganj sa mesom dok se sos ne zgusne, 2 do 3 minuta. Dodajte crni luk i pečurke zajedno sa njihovim sokovima.
- Isecite svaku krišku hleba dijagonalno na pola da biste dobili 2 trougla. Premažite ih uljem sa obe strane, pa pecite u zagrejanoj rerni dok krutoni ne porumene, 8 do 10 minuta.
- Poslužite meso uz prepečene krutone, prelijte sosom, pospite peršunom i uživajte u savršeno ukusnom i bogatom coq au vin-u! Prijatno!
Izvor: allrecipes