Ćufte, recept za savršeno jelo iz rerne
Ćufte su savršeno jelo i veoma se lako spremaju. Evo jednog recepta za ukusne ćufte iz rerne:
Sastojci:
500g mlevenog mesa (može biti junetina, teletina, piletina ili svinjetina)
1 luk, sitno seckan
2 češna belog luka, sitno seckana
1 jaje
1/2 šolje prezli
2 kašike svežeg peršuna, sitno seckanog
1 kašičica suvog origana
1/2 kašičice mlevene crvene paprike (opciono)
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za premazivanje
Za sos:
1 konzerva paradajz pelata (oko 400g)
2 češnja belog luka, sitno seckana
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica suvog bosiljka
So i biber po ukusu
Uputstvo:
Zagrijte rernu na 200°C.
U velikoj šerpi pomešajte mleveno meso, sitno seckani luk, beli luk, jaje, prezle, sveži peršun, origano, crvenu papriku, so i biber. Dobro promešajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
Oblikujte smesu u male ćufte i rasporedite ih u pleh za pečenje koji ste prethodno lagano namazali maslinovim uljem.
Pecite ćufte u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatno smeđu boju.
Dok se ćufte peku, pripremite sos. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte seckani beli luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte paradajz pelat, bosiljak, so i biber. Kuvajte sos oko 10-15 minuta, povremeno mešajući, dok ne postane gušći.
Kada su ćufte pečene, poslužite ih tople uz paradajz sos. Možete ih poslužiti uz kuvani krompir, pirinač ili tjesteninu po želji.