• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Čupavci, recept iz bakine kuhinje: A ako mislite da dolaze sa Balkana, grdno se varate
Čupavci, foto: Shutterstock

Čupavci, recept iz bakine kuhinje: A ako mislite da dolaze sa Balkana, grdno se varate

CityMagazine
02.11.2023. 2 min Recepti

Čupavci su omiljeni kolači u mnogim zemljama Balkana. Ipak, ako ih ne napravite kako treba mogu da budu previše suvi, a to onda nije čupavac, već težak kulinarski promašaj. Zato vam donosimo recept sa kojim nema greške.

Sastojci za koru:

4 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
100 ml mleka
50 g putera
Prstohvat soli

Sastojci za preliv:

3 kašike šećera
300 ml mleka ili vode
1 kesica vanilin šećera
150 gr margarina ili putera

3 kašike kakaaa

čokolda za kuvanje

Za valjanje

300 g kokosa

Viralni recept za sladoled od samo dva sastojka koji obožava ceo TikTok

Uputstvo:

Odvojite belanca i žumanca. Belanca umutite sa polovinom šećera u čvrst šnei ostavite sa strane. Žumanca umutite sa preostalim šećerom i vanilin šećerom. Brašno pomešano sa praškom za pecivo, dodajte žumancima, pa zatim dodajte i mleko i sve promešajte mikserom. Zatim, na kraju dodajte šne, kašiku po kašiku lagano umešajte u masu. Ne mutite, samo lagano umešajte varjačom.

Smesu za koru izlijte u nauljen i posut brašnom pleh (32×20 cm), pecite 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni. Kora je gotova kada postane zlatno žuta.

Ohladite je, a zatim isecite na kocke.

Preliv: Sipajte mleko u šerpu, pa dodajte puter, čokoladu ilomljenu na kocke i šećer i lagano zagrevajte uz mešanje. Kada masa postane jednolična malo je prohladite, pa u nju umočite koru iseckanu na kocke. Omah ih uvaljajte u kokos i ostavite na posebnom tanjiru. Ostavite da odstoje dva sata i spremne su za služenje.

Gde su nastali čupavci?

Gde su nastali čupavci? Iako je većina nas ubeđena da su popularni čupavci izmišljeni u Evropi, oni su zapravo sa drugog kraja sveta – iz Brizbejna u Australiji! I ne, ceo svet ih ne zove čupavci, ovaj moćni kolač ima svoje strano ime, a to je lamington. Naime, kao što radimo kada nam ostane čokolade i kokosa od kuvanja, verovali ili ne, tako su nastali. Kažu da su lamingtoni dobili ime po lordu Lamingtonu, koji je jednog dana imao neočekivane goste i naredio svom kuvaru, Armanu Galandu, da brzo napravi neku vrstu kolača. Pošto nije mogao tako brzo da ispeče nešto novo, iskoristio je parče francuskog biskvita od vanile, umočio ga u otopljenu čokoladu i mleveni kokos i poslužio. Ostalo je istorija, piše gastro24.hr.

Oznake:

čupavci

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Vanilice, recept u koji ide mast ili puter
Prethodni

Vanilice, recept u koji ide mast ili puter

Reform torta, recept za kraljicu Balkana
Sledeći

Reform torta, recept za kraljicu Balkana

Sledeći
Reform torta, recept za kraljicu Balkana
03.11.2023.

Reform torta, recept za kraljicu Balkana

Prethodni
02.11.2023.

Vanilice, recept u koji ide mast ili puter

Vanilice, recept u koji ide mast ili puter

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖