• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ćevapi
Ćevapi, foto: Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas je Svetski dan ćevapa: Recept za jelo koje povezuje Balkan

CityMagazine
12.07.2024. 2 min Recepti

Danas je Svetski dan ćevapa, a na Balkanu, miris roštilja je više od običnog mirisa hrane. To je miris sećanja, tradicije i gurmanskog slavlja. Jedan od najpoznatijih simbola te tradicije je ćevap – jelo koje budi strastvene rasprave i ljubav u istoj meri.
Bilo da ga jedete na ulici, u restoranu ili kod kuće, ćevap je uvek poseban. Ali pitanje koje često izaziva žestoke rasprave je: čiji je ćevap?

Poreklo ćevapa

Poreklo ćevapa je teško odrediti, jer je on proizvod različitih kultura i tradicija. U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, pa čak i u Grčkoj i Turskoj, svaka nacija ima svoju verziju ćevapa i tvrdi da je baš njihova najbolja.

Turski uticaj

Jedna teorija o poreklu ćevapa vodi nas u Tursku, gde se sličan proizvod zove kebab. Ovi ukusni mesni valjci imaju svoje korene u turskoj kuhinji, gde su se prvi put pojavili kao “kebapći” ili “kebabći”, što su male porcije mesa pripremljene na ražnju. Tokom vekova, ova jela su se prilagođavala lokalnim ukusima i postala su deo svakodnevne ishrane u mnogim zemljama Balkana, a Turska je i danas poznata po döner kebabu.

Balkanski ćevap

Na Balkanu, ćevap je evoluirao u specifično jelo. U Srbiji se prave od mešavine goveđeg i svinjskog mesa, dok se u Bosni i Hercegovini koristi isključivo goveđe meso. Hrvatska verzija ćevapa takođe ima svoje specifičnosti, često dodajući mleveni beli luk i začine. Makedonski ćevap je pikantan, sa dodacima paprike i drugih začina.

Grčka verzija

Grci takođe svojataju ćevap. Tvrde da je Grčka bila prva zemlja u Evropi u koju je döner kebab uveden tokom razmene ljudi između Turske i Grčke 1922. godine. Grčki döner kebab danas je poznat pod imenom giros..

Recept za ćevape


Sastojci:

500g goveđeg mesa (samleveno)
250g jagnjećeg ili svinjskog mesa (samleveno)
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
4 čena belog luka (sitno iseckana)
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica crvene paprike (po želji)
1 kašičica sode bikarbone
100ml gazirane vode

Priprema:

Priprema mesa: U velikoj posudi, pomešajte goveđe i jagnjeće meso. Dodajte sitno iseckan crni luk i beli luk. Dobro izmešajte.Začinjavanje: Dodajte so, biber, crvenu papriku (po želji) i sodu bikarbonu u mešavinu mesa. Sve dobro izmešajte. Postepeno dodajte gaziranu vodu i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka i kompaktna.Odmor smese: Pokrijte posudu folijom ili plastičnom folijom i ostavite smesu da odstoji u frižideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noći. Ovo će omogućiti da se svi ukusi lepo sjedine.Formiranje ćevapa: Nakon što je smesa odmorila, izvadite je iz frižidera. Vlažnim rukama oblikujte ćevape u dužinu od oko 10 cm i debljinu od oko 2 cm.Pečenje: Zagrejte roštilj ili tiganj na srednje jakoj vatri. Ako koristite tiganj, možete dodati malo ulja. Pecite ćevape sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu dobro pečeni iznutra, otprilike 10-15 minuta, povremeno ih okrećući.Serviranje: Ćevape poslužite odmah, tople, uz svežu lepinju, sitno seckani crni luk, ajvar i kajmak.

Oznake:

ćevpi

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

lubenica
Prethodni

Lubenica u kombinaciji sa ovim voćem je hit: Trend se širi mrežama, a stručnjaci navode razloge zbog kojih moramo da ih probamo

drugačije punjene paprike
Sledeći

Drugačije punjene paprike od 5 sastojaka sa kojima nema greške

Sledeći
drugačije punjene paprike
15.07.2024.

Drugačije punjene paprike od 5 sastojaka sa kojima nema greške

Prethodni
11.07.2024.

Lubenica u kombinaciji sa ovim voćem je hit: Trend se širi mrežama, a stručnjaci navode razloge zbog kojih moramo da ih probamo

lubenica

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖