• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ćevapi
Ćevapi, foto: Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas je Svetski dan ćevapa: Recept za jelo koje povezuje Balkan

CityMagazine
12.07.2024. 2 min Recepti

Danas je Svetski dan ćevapa, a na Balkanu, miris roštilja je više od običnog mirisa hrane. To je miris sećanja, tradicije i gurmanskog slavlja. Jedan od najpoznatijih simbola te tradicije je ćevap – jelo koje budi strastvene rasprave i ljubav u istoj meri.
Bilo da ga jedete na ulici, u restoranu ili kod kuće, ćevap je uvek poseban. Ali pitanje koje često izaziva žestoke rasprave je: čiji je ćevap?

Poreklo ćevapa

Poreklo ćevapa je teško odrediti, jer je on proizvod različitih kultura i tradicija. U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, pa čak i u Grčkoj i Turskoj, svaka nacija ima svoju verziju ćevapa i tvrdi da je baš njihova najbolja.

Turski uticaj

Jedna teorija o poreklu ćevapa vodi nas u Tursku, gde se sličan proizvod zove kebab. Ovi ukusni mesni valjci imaju svoje korene u turskoj kuhinji, gde su se prvi put pojavili kao “kebapći” ili “kebabći”, što su male porcije mesa pripremljene na ražnju. Tokom vekova, ova jela su se prilagođavala lokalnim ukusima i postala su deo svakodnevne ishrane u mnogim zemljama Balkana, a Turska je i danas poznata po döner kebabu.

Balkanski ćevap

Na Balkanu, ćevap je evoluirao u specifično jelo. U Srbiji se prave od mešavine goveđeg i svinjskog mesa, dok se u Bosni i Hercegovini koristi isključivo goveđe meso. Hrvatska verzija ćevapa takođe ima svoje specifičnosti, često dodajući mleveni beli luk i začine. Makedonski ćevap je pikantan, sa dodacima paprike i drugih začina.

Grčka verzija

Grci takođe svojataju ćevap. Tvrde da je Grčka bila prva zemlja u Evropi u koju je döner kebab uveden tokom razmene ljudi između Turske i Grčke 1922. godine. Grčki döner kebab danas je poznat pod imenom giros..

Recept za ćevape


Sastojci:

500g goveđeg mesa (samleveno)
250g jagnjećeg ili svinjskog mesa (samleveno)
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
4 čena belog luka (sitno iseckana)
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica crvene paprike (po želji)
1 kašičica sode bikarbone
100ml gazirane vode

Priprema:

Priprema mesa: U velikoj posudi, pomešajte goveđe i jagnjeće meso. Dodajte sitno iseckan crni luk i beli luk. Dobro izmešajte.Začinjavanje: Dodajte so, biber, crvenu papriku (po želji) i sodu bikarbonu u mešavinu mesa. Sve dobro izmešajte. Postepeno dodajte gaziranu vodu i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka i kompaktna.Odmor smese: Pokrijte posudu folijom ili plastičnom folijom i ostavite smesu da odstoji u frižideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noći. Ovo će omogućiti da se svi ukusi lepo sjedine.Formiranje ćevapa: Nakon što je smesa odmorila, izvadite je iz frižidera. Vlažnim rukama oblikujte ćevape u dužinu od oko 10 cm i debljinu od oko 2 cm.Pečenje: Zagrejte roštilj ili tiganj na srednje jakoj vatri. Ako koristite tiganj, možete dodati malo ulja. Pecite ćevape sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu dobro pečeni iznutra, otprilike 10-15 minuta, povremeno ih okrećući.Serviranje: Ćevape poslužite odmah, tople, uz svežu lepinju, sitno seckani crni luk, ajvar i kajmak.

Oznake:

ćevpi

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

lubenica
Prethodni

Lubenica u kombinaciji sa ovim voćem je hit: Trend se širi mrežama, a stručnjaci navode razloge zbog kojih moramo da ih probamo

drugačije punjene paprike
Sledeći

Drugačije punjene paprike od 5 sastojaka sa kojima nema greške

Sledeći
drugačije punjene paprike
15.07.2024.

Drugačije punjene paprike od 5 sastojaka sa kojima nema greške

Prethodni
11.07.2024.

Lubenica u kombinaciji sa ovim voćem je hit: Trend se širi mrežama, a stručnjaci navode razloge zbog kojih moramo da ih probamo

lubenica

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖