Depresivna pita od vode iz 1933. godine: Ima bolji ukus nego što zvuči, a to potvrđuje armija fanova na internetu
Neobična pita od vode postala je veoma popularna na društvenim mrežama u poslednje vreme. Kažu da je toliko ukusna da niko ne veruje da je glavni sastojak – voda!
Jedan od najpoznatijih recepata iz 1930-ih, odnosno vremena velike američke depresije, vratio se u vreme pandemije i zadržao se sve do danas, a glavni sastojak je ni više ni manje nego – voda. Dobro ste pročitali. Pre koju godinu tiktokeri su neumorno počeli da dele videorecepte za dezert koji zahteva tek nekoliko sastojaka.
Nakon što se testo za pitu rasporedi u plehu, uliva se voda i zatim dodaje mešavina brašna i šećera bez mešanja. Potom se dodaju maslac narezan na listiće i po želji vanila i cimet. Nakon pečenja pita treba da se ohladi, a oni koji su je probali kažu da ima bolji ukus nego što zvuči. U receptu se koristi gotova kora za pitu, ali možete je i sami napraviti, prenosi Pun kufer.
Pita od vode – sastojci:
1 kora za pitu obima 23 cm (nepečena)
360 ml vode
4 kašike brašna
200 g šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
70 g maslaca, narezanog na 5 komada
Pita od vode – priprema:
Zagrejte rernu na 200 °C i stavite praznu koru za pitu u pleh za pečenje.
Sipajte 360 ml vode u koru za pitu.
U maloj činiji pomešajte brašno i šećer. Ravnomerno pospite smesu po vodi, ali nemojte mešati.
Dodajte ekstrakt vanile, a zatim na vrh stavite komade maslaca.
Pecite na 200 °C 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 190 °C i po potrebi prekrijte rubove kore aluminijskom folijom kako ne bi izgoreli. Nastavite da pečete još 30 minuta.
Kada pita izađe iz rerne, biće tečna, ali će se stegnuti dok se hladi. Ohladite je potpuno na sobnoj temperaturi, zatim pokrijte i stavite u frižider dok se ne stegne pre sečenja.
Nema komentara! Budite prvi.