• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Omiljeni doručak srpskih turista u Grčkoj: Bugaca, tradicionalna pita koja se topi u ustima
Foto: Shutterstock/Arnaoutis Christos

Omiljeni doručak srpskih turista u Grčkoj: Bugaca, tradicionalna pita koja se topi u ustima

Ivana Milošević
21.07.2024. 2 min Recepti

Niste išli na letovanje u Grčku, ako vam pored girosa i bugaca nije bila na redovnom dnevnom meniju.

Ako šetajući ulicama grčkih letovališta osetite primamljiv miris koji se širi sa svih strana znajte da je to miris sveže pečene bugace koja je specijalitet severne Grčke. Zato i ne čudi da je većina srpskih turista bira za doručak jer je ukusna, hrskava i veoma zasitna.

Šta je bugaca?

Bugaca je jedna interesantna slatka pita sa grizom, napravljena od kremastog fila umotanog u hrskave kore i sve to posuto šećerom i cimetom. Ova tradicionalna grčka poslastica je idealna za doručak, ali je možete poslužiti i kao desert.

Omiljeni doručak srpskih turista u Grčkoj: Bugaca, tradicionalna pita koja se topi u ustima
Foto: Shutterstock/Grazziela

Potrebno je:

– 8 listova tankih kora
– 100g putera
– 750ml mleka
– 200g šećera
– 150g griza
– 2 jaja + jedno žumance
– 2 kašike kukurznog skroba
– narendana korica lumuna
– kašičica vanila ekstrakta
– šećer u prahu, cimet

Priprema:

Jaja umutiti sa šećerom, dodati griz pomešan sa skrobom i polako smesu spuštati u vrelo mleko, Žicom mešati 2-3 minuta dok se fil ne zgusne, zatim dodati vanilu, koricu od limuna i pola putera.

Posudu za pečenje premazati rastopljenim puterom i složiti četiri kore na dno posude (prethodno svaku premazati rastopljenim puterom).

Topli fil sipati na kore, lepo ga rasporediti pa prekriti sa preostalim korama (prethodno premazane puterom). Pažljivo zavucite kore kako fil ne bi iscureo.

U zagrejanoj rerni, slatku pitu peći 40 minuta na 170C, dok ne dobije zlatnu boju.

Kad se bugaca ohladi, iseći na komade i posuti šećerom u prahu i cimetom.

Oznake:

bugacagrčkapecivopita

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Lista top 100 evropskih čorbi: Hrvatska nas je nadmašila, Makedonija visoko, a Grci imaju najbolje jelo i verovatno ga niste probali
Prethodni

Lista top 100 evropskih čorbi: Hrvatska nas je nadmašila, Makedonija visoko, a Grci imaju najbolje jelo i verovatno ga niste probali

koh
Sledeći

Koh, recept naših baka

Sledeći
koh
21.07.2024.

Koh, recept naših baka

Prethodni
20.07.2024.

Lista top 100 evropskih čorbi: Hrvatska nas je nadmašila, Makedonija visoko, a Grci imaju najbolje jelo i verovatno ga niste probali

Lista top 100 evropskih čorbi: Hrvatska nas je nadmašila, Makedonija visoko, a Grci imaju najbolje jelo i verovatno ga niste probali

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖