• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
pita
foto: Simonida Djordjevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Omiljena pita sa ovih prostora je stigla čak do Britanije: Recept je objavio i Gardijan

CityMagazine
17.05.2024. 2 min Gourmet

Jedna od omiljenih pita sa ovih prostora izgleda da dobija i “inostranu karijeru” jer recept za gibanicu je osvanuo na stranicama britanskog Gardijana.

„Gibanica je upravo razlog zašto danas imam posao i knjigu. S ljubavlju ga je osmislila moja baka po majci, ja sam ga rekreirala i sada, preko moje radnje Mystic Burek, ima mnogo varijacija“, napominje Spasia Dinkovski.

„Originalni „recept“, ako se tako može nazvati (to su više beleške u svesci koja mi je ostavljena), svedočanstvo je veštih ruku: baš kao i moja mama i moje tetke, osećala je hranu među prstima, bez merenja, bez tajmera – samo prirodno, tradicionalno kuvanje. Posle mnogih pokušaja, ova verzija je najbliža do koje sam došla da odam počast njoj i svim ženama pre mene“, napisala je Spasia podelivši recept za gibanicu u Guardianu i predstavivši je kao pitu od jaja i sira, prenosi nova.rs.

„Ova balkanska pita od jaja i sira ima mekanu, mekanu sredinu i hrskavu spoljašnjost od testa. Bio je pravi izazov dešifrovati takozvane „recepte“ moje bake, i iako me je to ponekad teralo da čupam kosu, takođe me je teralo da se kikoćem – sve vreme je bio plan da se osigura da niko nikada ne uspe da napravi sasvim isto? Koristim okrugli kalup za torte od 25 cm za svoju gibanicu, ali možete koristiti bilo koju veličinu ili oblik koji imate pri ruci. Samo imajte na umu da što je pita tanja, to će joj trebati manje pečenja“.

Recept za gibanicu

Sastojci

8 jaja

300 g običnog svežeg sira

So

120 ml biljnog ulja, plus dodatak za podmazivanje

200 g fete, izmrvljene

500 g kora za pitu

Gazirana voda, za prskanje

Priprema

Zagrejte rernu na 180C. U velikoj činiji umutite šest jaja dok ne postanu penasta, dodajte sveži sir, kašičicu soli, 70 ml ulja i fetu, i promešajte da se sjedini. Izvadite kore iz ambalaže, stavite ih na dasku za sečenje ili čistu radnu površinu, a zatim pokrijte vlažnim peškirom da se ne osuše.

Preostala dva jajeta umutite sa preostalih 50 ml ulja i malo posolite. Nauljite dno i stranice okruglog kalupa za torte prečnika 25 cm i na dno položite koru spajajući je na stranice kalupa. Premažite mešavinom jaja i ulja, pa ponovite sa još tri kore.

Pažljivo zgužvajte tri kore da se napravi nekoliko slojeva, a zatim ih poređajte u pleh. Poprskajte sa malo gazirane vode, pa prelijte sa malo mešavine jaja i sira. Ponavljajte dok vam ne ostanu samo tri kore – stavite ih na vrh pleha, premazujući svaku mešavinom jaja i ulja dok idete, da napravite koru.

Pecite 45 minuta, pa izvadite i ostavite da se hladi pet minuta. Pažljivo izvadite pitu iz pleha i stavite je na četiri ili pet prevrnutih čaša jednake visine, tako da se para rasprši – to će obezbediti da ima hrskavo dno. Ostavite da se hladi još 15 minuta, pa narežite i poslužite.

Oznake:

gibanicarecept

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Pavlova torta: Originalan recept i priča o najpoznatijoj poslastici od belanaca i voća
Prethodni

Pavlova torta: Originalan recept i priča o najpoznatijoj poslastici od belanaca i voća

tikvice sa sirom
Sledeći

Tikvice sa sirom: Ručak za 10 minuta

Sledeći
tikvice sa sirom
19.05.2024.

Tikvice sa sirom: Ručak za 10 minuta

Prethodni
16.05.2024.

Pavlova torta: Originalan recept i priča o najpoznatijoj poslastici od belanaca i voća

Pavlova torta: Originalan recept i priča o najpoznatijoj poslastici od belanaca i voća

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    Otvorene prijave za novu sezonu IDJPepsiShow-a: Da li si ti nova muzička zvezda regiona?
    CityMagazine
    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖