Doboš torta, recept slavnog poslastičara koji je izmislio
Najpoznatija mađarska torta je Doboš torta, koja je prvi put napravljena za mađarsku državnu izložbu 1885. godine.
Recept je osmislio Jožef C. Doboš, vlasnik najpoznatije poslastičarnice u Budimpešti.
Pored kvalitetnih slatkiša, kolača i torti, Doboš je prodavao i fine sireve i vina. Bio je poznat i po svojim knjigama i tehničkim izumima za kuhinju, ali je zahvaljujući torti postao slavan.
Doboš je prvi put predstavio tortu na Nacionalnoj izložbi u Budimpešti 1885. godine, a među prvima su je probali austrougarska kraljica Elizabeta i njen suprug Franc Jozef.
Totalno drugačija od tradicionalnih torti, brzo je osvojila srca ljudi i postala poznata u Evropi, da bi nakon toga proslavila svoj status širom sveta.
Originalna Doboš torta je postala stvar prestiža, pa su tako razni poslastičari pokušali da naprave svoju verziju, svetom je kružilo čak 120 recepata, od kojih se nijedan nije približio izvornom receptu.
Doboš je dugo čuvao tajnu svog recepta, ali je kao penzioner 1906. godine, zaveštao originalni recept Udruženju poslastičara Budimpešte.
Glazura od prženog šećera, koja je postala znak raspoznavanja ove torte, imala je i posebnu namenu, a trebala je da spreči isušivanje torte i time joj produži vek trajanja.
SASTOJCI:
Za kore:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica vanilin šećera
Za fil:
4 jajeta
150 g šećera
150 g čokolade
150 g putera
1,5 kesica vanilin šećera
Za glazuru:
200 g šećera
3 kašike vode
PRIPREMA:
Odvojite belanca i žumanca. Umutite belanca, dodajte šećer i vanilin šećer, mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve sjedini. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 20 minuta. Ponovite postupak dok ne dobijete 5-6 kora.
Penasto umutite jaja sa šećerom, kuvajte na pari dok ne ključa, ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Dodajte čokoladu i vanilin šećer, kuvajte dok se ne istopi. Dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu, pokrijte folijom i ostavite da se stegne.
Mažite hladan fil preko kora i ređajte dok ne utrošite sve. Premažite celu tortu filom.
Upržite šećer sa vodom, pazite da ne pregori, pa prelijte tortu dok je glazura još vruća. Zasecite vrelim nožem i ukrasite po želji.
No Comment! Be the first one.