Domaći sok od kajsije za zimnicu
Mirisne, zrele kajsije idealne su za pripremu osvežavajućeg soka koji se može sačuvati za zimu. Ovaj domaći recept donosi prirodan ukus voća bez veštačkih dodataka, a rezultat je gusta i slatka voćna osnova koja se lako razblažuje po ukusu.
Sastojci:
3 kg zrelih kajsija2 l vode1,5 kg šećera1 limuntus (10 g)
Priprema:
Priprema kajsija: Kajsije oprati, prepoloviti i odstraniti koštice. Ako su plodovi veoma zreli, mogu se koristiti i bez guljenja. Za glađu teksturu soka, preporučuje se kratko blanširanje i uklanjanje kožice.Kuvanje: U velikom loncu kajsije preliti vodom i kuvati dok potpuno ne omekšaju (oko 20 minuta na srednjoj vatri). Povremeno mešati kako ne bi zagorele.Pasiranje: Omekšale kajsije usitniti štapnim mikserom ili propasirati kroz gustu cediljku kako bi se dobio gladak sok.Dodavanje šećera i limuntusa: U pasirani sok dodati šećer i limuntus, pa sve zajedno kuvati još 10–15 minuta, dok se šećer ne otopi i sok ne počne blago da se zgušnjava.Sipanje u flaše: Vruć sok sipati u sterilisane staklene flaše, odmah zatvoriti metalnim čepovima i umotati u ćebe. Ostaviti da se hlade polako, 24 sata.
Savet:
Pre služenja, sok se razblažuje vodom po želji – u odnosu 1:2 ili 1:3, u zavisnosti od ukusa. Čuvati ga na tamnom i hladnom mestu. Otvorenu flašu držati u frižideru i potrošiti u roku od nekoliko dana.
Trenutno nema komentara! Budite prvi