Dva recepta za poslastice sa šljivama
Za idealan prelazak iz leta u jesen poslužiće vam ova dva slatka recepta, u kojima su nepravedno zanemarene šljive centar kulinarskog zbivanja.
Pita sa šljivama i marcipanom
Uz malo truda i strpljenja, bićete nagrađeni vrhunskim desertom, dostojnim svakog ozbiljnog hedoniste. Pored toga, neočekivana kombinacija šljiva i marcipana zavešće i oduševiće sve one kojima poslužite ovu sjajnu pitu.
Sastojci za testo
- 225 g putera
- 350 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 veliko žumance
Sastojci za fil
- 1 kg šljiva
- 100 g šećera
- 1 kašičica mlevenog badema
- 1 kašičica ekstrakta badema
- 200 g marcipana
- 1 veliko belance
Priprema
U mikseru izmiksajte puter isečen na komadiće, zajedno sa brašnom. Kada dobijete strukturu sličnu vlažnim mrvicama, ubacite šećer i ponovo uključite mikser. U činijici umutite žumance sa dve kašičice vode, pa prespite preko testa, te još jednom nakratko uključite mikser da se sve sjedini. Testo kratko mesite, čisto da postane kompaktnije, a onda ga umotajte u plastičnu foliju, i odložite u frižider na 30 minuta. U šerpu ubacite šećer i šljive koje ste prethodno prepolovili i očistili od koštica. Pustite da šljive provre, a zatim ih dinstajte 3-5 minuta, dok ne omekšaju. Prebacite šljive u veliku cediljku, a nju stavite preko činije. To će pomoći da se prikupi sav sok i višak tečnosti iz šljiva. Ostavite šljive između 30 minuta i jednog sata, mešajući na svakih 10 minuta. Izvadite testo iz frižidera, presecite ga napola, pa jednu polovinu oklagijom razvucite na veličinu koja će biti dovoljna da prekrije vašu posudu za pečenje pite. Testo onda prebacite u taj kalup i dobro pritisnite kako bi se dobio adekvatan oblik. Na dno testa pospite mlevene bademe, a preko toga stavite sloj šljiva u koje ste prethodno umešali ekstrakt badema. Isecite komadiće marcipana, ravnomerno ih rasporedite, pa zatim preko dodajte ostatak šljiva. Uz pomoć lenjira i malo mašte, drugi deo testa razvucite pa isecite na pravilne trake. Njih po želji rasporedite preko fila, i premažite umućenim belancetom. Pecite pitu oko 40 minuta, u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon pečenja pustite da se malo ohladi, pa služite uz dodatak sladoleda od vanile.
Tart od šljiva sa limončelom
Možda će vam se učiniti da u ovom receptu ima malo šljiva, ali budite bez sumnje – one su glavne zvezde ovog tarta. Slatkaste šljive će se posebno istaći uz dodatak osvežavajućeg italijanskog likera od limuna, iliti limončela.
Sastojci
- 500 g lisnatog testa
- 2 manja limuna
- 4 kašičice slatke pavlake
- 100 g mlevenih badema
- 200 g smeđeg šećera
- 5 jaja
- 100 g putera
- 8 kašičica limončela
- 15 šljiva
Priprema
Lisnato testo razvucite oklagijom, a zatim ubacite u posudu za pečenje tarta. U činiji pomešajte izrendanu koricu i sok od dva limuna, slatku pavlaku, mlevene bademe, jaja, i istopljen puter. Umutite ručnim mikserom dok ne dobijete glatku mešavinu, a zatim dodajte limončelo. Šljive isecite na pola, izvadite koštice, pa ih rasporedite na testo. Preko prelijte fil, a zatim zapecite tart na 30-35 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se tart ispeče, pustite da se malo ohladi, a onda ga možete posuti šećerom u prahu.
Naslovna slika: www.thefeedfeed.com