Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dva recepta za poslastice sa šljivama

AUTOR: Isidora Spasić 10 Sep, 2020
Dva recepta za poslastice sa šljivama

Za idealan prelazak iz leta u jesen poslužiće vam ova dva slatka recepta, u kojima su nepravedno zanemarene šljive centar kulinarskog zbivanja.

Foto: www.kitchenstories.com

Pita sa šljivama i marcipanom

Uz malo truda i strpljenja, bićete nagrađeni vrhunskim desertom, dostojnim svakog ozbiljnog hedoniste. Pored toga, neočekivana kombinacija šljiva i marcipana zavešće i oduševiće sve one kojima poslužite ovu sjajnu pitu.

Foto: www.yummly.co.uk

Sastojci za testo

  • 225 g putera
  • 350 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 veliko žumance

Sastojci za fil

  • 1 kg šljiva
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica mlevenog badema
  • 1 kašičica ekstrakta badema
  • 200 g marcipana
  • 1 veliko belance
Foto: www.annabanana.co

Priprema

U mikseru izmiksajte puter isečen na komadiće, zajedno sa brašnom. Kada dobijete strukturu sličnu vlažnim mrvicama, ubacite šećer i ponovo uključite mikser. U činijici umutite žumance sa dve kašičice vode, pa prespite preko testa, te još jednom nakratko uključite mikser da se sve sjedini. Testo kratko mesite, čisto da postane kompaktnije, a onda ga umotajte u plastičnu foliju, i odložite u frižider na 30 minuta. U šerpu ubacite šećer i šljive koje ste prethodno prepolovili i očistili od koštica. Pustite da šljive provre, a zatim ih dinstajte 3-5 minuta, dok ne omekšaju. Prebacite šljive u veliku cediljku, a nju stavite preko činije. To će pomoći da se prikupi sav sok i višak tečnosti iz šljiva. Ostavite šljive između 30 minuta i jednog sata, mešajući na svakih 10 minuta. Izvadite testo iz frižidera, presecite ga napola, pa jednu polovinu oklagijom razvucite na veličinu koja će biti dovoljna da prekrije vašu posudu za pečenje pite. Testo onda prebacite u taj kalup i dobro pritisnite kako bi se dobio adekvatan oblik. Na dno testa pospite mlevene bademe, a preko toga stavite sloj šljiva u koje ste prethodno umešali ekstrakt badema. Isecite komadiće marcipana, ravnomerno ih rasporedite, pa zatim preko dodajte ostatak šljiva. Uz pomoć lenjira i malo mašte, drugi deo testa razvucite pa isecite na pravilne trake. Njih po želji rasporedite preko fila, i premažite umućenim belancetom. Pecite pitu oko 40 minuta, u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon pečenja pustite da se malo ohladi, pa služite uz dodatak sladoleda od vanile.

Foto: www.hummingbirdhigh.com

Tart od šljiva sa limončelom

Možda će vam se učiniti da u ovom receptu ima malo šljiva, ali budite bez sumnje – one su glavne zvezde ovog tarta. Slatkaste šljive će se posebno istaći uz dodatak osvežavajućeg italijanskog likera od limuna, iliti limončela.

Foto: www.abelandcole.co.uk

Sastojci

  • 500 g lisnatog testa
  • 2 manja limuna
  • 4 kašičice slatke pavlake
  • 100 g mlevenih badema
  • 200 g smeđeg šećera
  • 5 jaja
  • 100 g putera
  • 8 kašičica limončela
  • 15 šljiva
Foto: www.noelleeming.co.nz

Priprema

Lisnato testo razvucite oklagijom, a zatim ubacite u posudu za pečenje tarta. U činiji pomešajte izrendanu koricu i sok od dva limuna, slatku pavlaku, mlevene bademe, jaja, i istopljen puter. Umutite ručnim mikserom dok ne dobijete glatku mešavinu, a zatim dodajte limončelo. Šljive isecite na pola, izvadite koštice, pa ih rasporedite na testo. Preko prelijte fil, a zatim zapecite tart na 30-35 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se tart ispeče, pustite da se malo ohladi, a onda ga možete posuti šećerom u prahu.

Foto: www.aquarreloffeasts.com

Naslovna slika: www.thefeedfeed.com

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…