• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Dva recepta za poslastice sa šljivama

Dva recepta za poslastice sa šljivama

Isidora Spasić
10.09.2020. 3 min Recepti

Za idealan prelazak iz leta u jesen poslužiće vam ova dva slatka recepta, u kojima su nepravedno zanemarene šljive centar kulinarskog zbivanja.

Dva recepta za poslastice sa šljivama
Foto: www.kitchenstories.com

Pita sa šljivama i marcipanom

Uz malo truda i strpljenja, bićete nagrađeni vrhunskim desertom, dostojnim svakog ozbiljnog hedoniste. Pored toga, neočekivana kombinacija šljiva i marcipana zavešće i oduševiće sve one kojima poslužite ovu sjajnu pitu.

Dva recepta za poslastice sa šljivama
Foto: www.yummly.co.uk

Sastojci za testo

  • 225 g putera
  • 350 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 veliko žumance

Sastojci za fil

  • 1 kg šljiva
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica mlevenog badema
  • 1 kašičica ekstrakta badema
  • 200 g marcipana
  • 1 veliko belance
Dva recepta za poslastice sa šljivama
Foto: www.annabanana.co

Priprema

U mikseru izmiksajte puter isečen na komadiće, zajedno sa brašnom. Kada dobijete strukturu sličnu vlažnim mrvicama, ubacite šećer i ponovo uključite mikser. U činijici umutite žumance sa dve kašičice vode, pa prespite preko testa, te još jednom nakratko uključite mikser da se sve sjedini. Testo kratko mesite, čisto da postane kompaktnije, a onda ga umotajte u plastičnu foliju, i odložite u frižider na 30 minuta. U šerpu ubacite šećer i šljive koje ste prethodno prepolovili i očistili od koštica. Pustite da šljive provre, a zatim ih dinstajte 3-5 minuta, dok ne omekšaju. Prebacite šljive u veliku cediljku, a nju stavite preko činije. To će pomoći da se prikupi sav sok i višak tečnosti iz šljiva. Ostavite šljive između 30 minuta i jednog sata, mešajući na svakih 10 minuta. Izvadite testo iz frižidera, presecite ga napola, pa jednu polovinu oklagijom razvucite na veličinu koja će biti dovoljna da prekrije vašu posudu za pečenje pite. Testo onda prebacite u taj kalup i dobro pritisnite kako bi se dobio adekvatan oblik. Na dno testa pospite mlevene bademe, a preko toga stavite sloj šljiva u koje ste prethodno umešali ekstrakt badema. Isecite komadiće marcipana, ravnomerno ih rasporedite, pa zatim preko dodajte ostatak šljiva. Uz pomoć lenjira i malo mašte, drugi deo testa razvucite pa isecite na pravilne trake. Njih po želji rasporedite preko fila, i premažite umućenim belancetom. Pecite pitu oko 40 minuta, u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon pečenja pustite da se malo ohladi, pa služite uz dodatak sladoleda od vanile.

Dva recepta za poslastice sa šljivama
Foto: www.hummingbirdhigh.com

Tart od šljiva sa limončelom

Možda će vam se učiniti da u ovom receptu ima malo šljiva, ali budite bez sumnje – one su glavne zvezde ovog tarta. Slatkaste šljive će se posebno istaći uz dodatak osvežavajućeg italijanskog likera od limuna, iliti limončela.

Dva recepta za poslastice sa šljivama
Foto: www.abelandcole.co.uk

Sastojci

  • 500 g lisnatog testa
  • 2 manja limuna
  • 4 kašičice slatke pavlake
  • 100 g mlevenih badema
  • 200 g smeđeg šećera
  • 5 jaja
  • 100 g putera
  • 8 kašičica limončela
  • 15 šljiva
Dva recepta za poslastice sa šljivama
Foto: www.noelleeming.co.nz

Priprema

Lisnato testo razvucite oklagijom, a zatim ubacite u posudu za pečenje tarta. U činiji pomešajte izrendanu koricu i sok od dva limuna, slatku pavlaku, mlevene bademe, jaja, i istopljen puter. Umutite ručnim mikserom dok ne dobijete glatku mešavinu, a zatim dodajte limončelo. Šljive isecite na pola, izvadite koštice, pa ih rasporedite na testo. Preko prelijte fil, a zatim zapecite tart na 30-35 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se tart ispeče, pustite da se malo ohladi, a onda ga možete posuti šećerom u prahu.

Dva recepta za poslastice sa šljivama
Foto: www.aquarreloffeasts.com

Naslovna slika: www.thefeedfeed.com

Oznake:

desertijesenletopitaposlasticeslatkišisljivetart

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Japanska mama priprema obroke tako da im deca ne mogu odoleti
Prethodni

Japanska mama priprema obroke tako da im deca ne mogu odoleti

Drugi Wine Garden u Botaničkoj bašti 19. i 20. septembra
Sledeći

Drugi Wine Garden u Botaničkoj bašti 19. i 20. septembra

Sledeći
Drugi Wine Garden u Botaničkoj bašti 19. i 20. septembra
14.09.2020.

Drugi Wine Garden u Botaničkoj bašti 19. i 20. septembra

Prethodni
07.09.2020.

Japanska mama priprema obroke tako da im deca ne mogu odoleti

Japanska mama priprema obroke tako da im deca ne mogu odoleti

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖