Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dva recepta za poslastice sa šljivama

AUTOR: Isidora Spasić 10 Sep, 2020
Dva recepta za poslastice sa šljivama

Za idealan prelazak iz leta u jesen poslužiće vam ova dva slatka recepta, u kojima su nepravedno zanemarene šljive centar kulinarskog zbivanja.

Foto: www.kitchenstories.com

Pita sa šljivama i marcipanom

Uz malo truda i strpljenja, bićete nagrađeni vrhunskim desertom, dostojnim svakog ozbiljnog hedoniste. Pored toga, neočekivana kombinacija šljiva i marcipana zavešće i oduševiće sve one kojima poslužite ovu sjajnu pitu.

Foto: www.yummly.co.uk

Sastojci za testo

  • 225 g putera
  • 350 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 veliko žumance

Sastojci za fil

  • 1 kg šljiva
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica mlevenog badema
  • 1 kašičica ekstrakta badema
  • 200 g marcipana
  • 1 veliko belance
Foto: www.annabanana.co

Priprema

U mikseru izmiksajte puter isečen na komadiće, zajedno sa brašnom. Kada dobijete strukturu sličnu vlažnim mrvicama, ubacite šećer i ponovo uključite mikser. U činijici umutite žumance sa dve kašičice vode, pa prespite preko testa, te još jednom nakratko uključite mikser da se sve sjedini. Testo kratko mesite, čisto da postane kompaktnije, a onda ga umotajte u plastičnu foliju, i odložite u frižider na 30 minuta. U šerpu ubacite šećer i šljive koje ste prethodno prepolovili i očistili od koštica. Pustite da šljive provre, a zatim ih dinstajte 3-5 minuta, dok ne omekšaju. Prebacite šljive u veliku cediljku, a nju stavite preko činije. To će pomoći da se prikupi sav sok i višak tečnosti iz šljiva. Ostavite šljive između 30 minuta i jednog sata, mešajući na svakih 10 minuta. Izvadite testo iz frižidera, presecite ga napola, pa jednu polovinu oklagijom razvucite na veličinu koja će biti dovoljna da prekrije vašu posudu za pečenje pite. Testo onda prebacite u taj kalup i dobro pritisnite kako bi se dobio adekvatan oblik. Na dno testa pospite mlevene bademe, a preko toga stavite sloj šljiva u koje ste prethodno umešali ekstrakt badema. Isecite komadiće marcipana, ravnomerno ih rasporedite, pa zatim preko dodajte ostatak šljiva. Uz pomoć lenjira i malo mašte, drugi deo testa razvucite pa isecite na pravilne trake. Njih po želji rasporedite preko fila, i premažite umućenim belancetom. Pecite pitu oko 40 minuta, u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon pečenja pustite da se malo ohladi, pa služite uz dodatak sladoleda od vanile.

Foto: www.hummingbirdhigh.com

Tart od šljiva sa limončelom

Možda će vam se učiniti da u ovom receptu ima malo šljiva, ali budite bez sumnje – one su glavne zvezde ovog tarta. Slatkaste šljive će se posebno istaći uz dodatak osvežavajućeg italijanskog likera od limuna, iliti limončela.

Foto: www.abelandcole.co.uk

Sastojci

  • 500 g lisnatog testa
  • 2 manja limuna
  • 4 kašičice slatke pavlake
  • 100 g mlevenih badema
  • 200 g smeđeg šećera
  • 5 jaja
  • 100 g putera
  • 8 kašičica limončela
  • 15 šljiva
Foto: www.noelleeming.co.nz

Priprema

Lisnato testo razvucite oklagijom, a zatim ubacite u posudu za pečenje tarta. U činiji pomešajte izrendanu koricu i sok od dva limuna, slatku pavlaku, mlevene bademe, jaja, i istopljen puter. Umutite ručnim mikserom dok ne dobijete glatku mešavinu, a zatim dodajte limončelo. Šljive isecite na pola, izvadite koštice, pa ih rasporedite na testo. Preko prelijte fil, a zatim zapecite tart na 30-35 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se tart ispeče, pustite da se malo ohladi, a onda ga možete posuti šećerom u prahu.

Foto: www.aquarreloffeasts.com

Naslovna slika: www.thefeedfeed.com

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Najnovije - Gastro

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…