• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Džem od smokava
Džem od smokava, foto: Hanna Tor / Alamy / Alamy / Profimedia

Džem od smokava

CityMagazine
27.07.2023. 1 min Recepti

Evo jednostavnog recepta za pravljenje ukusnog džema od smokava:

Sastojci:

1 kg smokava (oprane i izdvojene peteljke,

500 g šećera (količina šećera može biti prilagođena vašem ukusu i slatkoći smokava),

1 limun (sok i narendana korica)

Uputstvo:
Pripremite smokve tako što ćete ih oprati, izdvojiti peteljke i narezati ih na manje komade. Ako smokve imaju tvrdu kožicu, možete je lagano oljuštiti nožem prije seckanja.


Stavite iseckane smokve u veliku posudu, pospite šećerom i dobro promiješajte. Ostavite smokve da odstoje u šećeru najmanje 1 sat, kako bi smokve pustile svoj sok i omekšale.


Nakon što su smokve odstajale, dodajte sok i narendanu koru limuna u posudu sa smokvama. Limun će dati džemu osvježavajući ukus i poboljšati arome smokava.


Stavite posudu sa smokvama na šporet i zagrijte na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte smokve kako biste ravnomjerno rasporedili toplotu i spriječili da se džem ne uhvati za dno posude.


Kuvajte smokve dok se ne zgusnu i postanu mekane, a tečnost se smanji. To će obično trajati oko 30-40 minuta.

Kada je džem postigao željenu gustoću, sklonite ga sa vatre i pustite da se malo ohladi.
Vruć džem od smokava sipajte u sterilisane tegle i zatvorite ih čvrsto.

Okrenite tegle naopako da se stvori vakuum i time produži rok trajanja džema.


Vaš ukusni džem od smokava je spreman za uživanje! Možete ga poslužiti na kriškama tosta, kao dodatak jogurtu ili koristiti za filovanje kolača. Uživajte!

Oznake:

džem od smokavasmokve

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Recept za džem od šljiva iz rerne
Prethodni

Recept za džem od šljiva iz rerne

Zeleni paradajz: Zimnica koja osvežava
Sledeći

Zeleni paradajz: Zimnica koja osvežava

Sledeći
Zeleni paradajz: Zimnica koja osvežava
27.07.2023.

Zeleni paradajz: Zimnica koja osvežava

Prethodni
27.07.2023.

Recept za džem od šljiva iz rerne

Recept za džem od šljiva iz rerne

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine
    hbo max novembar
    Novembar na HBO MAX: Erotika, komedije i kuvanje
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖